Ortadoğu’da sol var mı?

Ortadoğu’da sol var mı?

25-01-2020 09:00

“Ortadoğu’da sol var mı?” başlıklı bu haftaki Pusula’da İran, Irak, Suriye, Filistin, Lübnan, Mısır ve İsrail solunu ve özelde komünist partileri tanıtmaya, yazmaya çalıştık.

Pusula’mız bu sayısında önemli bir konuya 7 yazıyla değiniyor.

Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere başka bir açıdan yaklaşıyoruz bu sayımızda. İngiliz ve Fransız emperyalizminin işgal günleri geride kalmışken bu kez ABD emperyalizminin doğrudan Irak’ı işgal ettiği ve Suriye’de ise vekalet savaşını sürdürdüğü biliniyor. Bir yanda emperyalizm işbirlikçisi gerici ve monarşik Körfez ülkeleri, diğer yanda emperyalizmin büyük planları. Etnik ve mezhepsel fay hatları üzerinden her daim istikrarsızlık yaşayan Ortadoğu denkleminde solu merkeze koyduk. “Ortadoğu’da sol var mı?” başlıklı bu haftaki Pusula’da İran, Irak, Suriye, Filistin, Lübnan, Mısır ve İsrail solunu ve özelde komünist partileri tanıtmaya, yazmaya çalıştık.

İlk yazımız Umut Kuruç tarafından kaleme alındı. “Suriye diz çökmeyecek” başlıklı yazımızı Hasan Sivri tarafından kaleme alınan Lübnan Komünist Partisi yazısı takip ediyor: “Kuruluşundan günümüze Lübnan Komünist Partisi” başlıklı yazımızdan hemen sonra Filistin solunu kaleme aldık. Alev Doğan tarafından yazılan “Filistin davası: Vatanını unutmayanların hikayesi” başlıklı yazımızı takip eden yazı ise İsrail Komünist Partisi üzerine. “Siyonizmin düşmanları: İsrailli komünistler” yazısını Yalım Oktay yazdı.

Son 3 yazımız ise son dönem önemli gelişmelerin yaşandığı üç ülkeye dair. Mısır, Irak ve İran. “Mısır solunun makus talihi: Kitleler içinde erime” yazısı Vedat Altan, “TUDEH ve ABD’siz Ortadoğu” yazısını Behiç Oktay ve “Irak’ın sol damarı: Irak Komünist Partisi” yazısını ise Demir Silahtar kaleme aldı.

Gericilerin, emperyalistlerin ve işbirlikçilerin cirit attığı Ortadoğu’da sol güçler de var. Bir nebze olsun, bu gerçeği okurlarımızla paylaşmak istedik.

İyi okumalar…