TKH MK Üyesi Umut Kuruç: AKP, kapitalizmin partisi olarak iktidara geldi

"Bugüne gelindiğinde, baktığımızda farklı sermaye programları görüyoruz. AKP ya da Cumhur ittifakı ve Altılı Masa. İki tane sermaye programı var karşımızda."

TKH MK Üyesi Umut Kuruç: AKP, kapitalizmin partisi olarak iktidara geldi

Tele1’de yayınlana ve Zeynel Lüle’nin hazırlayıp sunduğu Gerçeğin İzinde programında “Emek ve Özgürlük İttifakı ile Sosyalist Güç Birliği seçimlere nasıl hazırlanıyor?” sorusu değerlendirildi.

Programın konukları Sosyalist Güç Birliği bileşenlerinden, Türkiye Komünist Hareketi Merkez Komite üyesi Umut Kuruç, SOL Parti PM üyesi İsmail Hakkı Tombul, Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite Üyesi Senem Doruk İnam, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinden HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz oldu.

Kuruç programda yaptığı değerlendirmede, sosyalistlerin üç temel ilkesi olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“2017 referandumunda sosyalist partiler bir araya gelerek bir hayır cephesi oluşturmuştuk. Bu önemli bir dönemeçtir.  karşı devrim sürecine karşı sosyalistlerin devrimci cephesini kurmuştuk. Bu bize ne kadar haklı olduğumuzu, 2017 referandumunda veya aradaki seçimlerde veya gerek AKP iktidarının gerek muhalefet cephesinin bir takım hamlelerinde gösterdi.

Sosyalist Güç Birliği uzunca bir süredir görüşmelerini sürdürüyordu. Ağustos ayında ilan ettik, güç birliğimizi.  Bir sermaye düzeninin içerisinde yaşıyoruz. Her şey sermayenin çıkarları, patronların çıkarları için düzenlenmiş durumda. Bütün yasal düzenlemeler, uygulamalar, verilen kararlar, yapılan görüşmeler, atılan adımlar falan hepsi buna göre gerçekleşiyor. 2001’de kurulan AKP, kapitalizmin, Türkiye kapitalizminin partisi olarak iktidara geliyor. Ve tabii ki Türkiye kapitalizminin, Türkiye sermaye sınıfının uluslararası ilişkilerini de göz önünde bulundurarak hem Türkiye sermayesinin hem sermaye sınıfının hem de uluslararası sermayenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde kendisini kuruyor.

Bugüne gelindiğinde, baktığımızda farklı sermaye programları görüyoruz. AKP ya da Cumhur ittifakı ve Altılı Masa. İki tane sermaye programı var karşımızda.

Sosyalistlerin temel üç ilkesi var, birincisi sermaye karşıtlığı, yani, emekçilerin işçi sınıfının en geniş kesimiyle çıkarlarını hedefleyen ilkesi. İkincisi amasız fakatsız hiç tereddütsüz, önüne arkasına herhangi bir takı sıfat gelmeden laiklik ilkesi. Bir üçüncü ilkesi de anti emperyalizm. Sosyalistlerin temel ilkeleri bunlar. Biz bu ilkeler etrafında bir araya geldik.”