Stoltenberg: İsveç ve Finlandiya'nın başvurusunun onaylanma zamanı geldi

Stoltenberg, Çavuşoğlu ile düzenlenen basın toplantısında, hem İsveç'in hem Finlandiya'nın başvurusuyla ilgili onaylama zamanının geldiğini düşündüğünü ifade etti.

Stoltenberg: İsveç ve Finlandiya'nın başvurusunun onaylanma zamanı geldi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Finlandiya ve İsveç’in gösterdiği dayanışmanın çok önemli olduğunu belirten Stoltenberg, İsveç’in martta uluslararası bir bağışçılar konferansı düzenleyeceğini söyledi.

Stoltenberg, bu konferansta odaklanılacak noktanın bölgenin yeniden yapılandırılması ve desteklenmesi olduğunu belirtti. Bu bağlamda NATO’nun da yerinden edilmiş binlerce kişiyi ağırlamak için konaklama ve barınma imkanı sağlamaya çalıştığını aktaran Stoltenberg, binlerce çadırın Türkiye’ye aktarılması için stratejik nakliye kapasitesini de aktive ettiklerini dile getirdi.

Bütün bunların hayatların kurtarılmasına yardımcı olacağına işaret eden Stoltenberg, NATO’nun Türk yetkili mercileriyle sahada çalışan bir ekibi olduğunu ve bu iki ekibin omuz omuza çalışmaya devam ettiğini belirtti.

Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği hakkındaki soru üzerine, kendi pozisyonunun iki ülkenin de başvurusunun onaylanma zamanının geldiği şeklinde olduğunu söyledi.

Her iki ülkenin de Madrid Zirvesi’nde imzalanan Üçlü Muhtıra’dan bu yana son derece önemli adımlar attığına dikkati çeken Stoltenberg, şöyle devam etti:

“Silah ihracatıyla ilgili kısıtlamaları kaldırdılar. Terörizmle ilgili işbirliği konusunda daha fazla adım attılar. Bu konudaki taahhütlerini gösterdiler. İsveç, aynı zamanda anayasasını değiştiriyor ve Türkiye’yle ilgili yaptığı çalışmalarda bir daimi mekanizmayı kurup Türkiye’yle terörizmle mücadele konusunda bu daimi mekanizmanın çalışacağını ifade ediyor.”

Stoltenberg, bu anlamda hem İsveç’in hem Finlandiya’nın başvurusuyla ilgili onaylama zamanının geldiğini düşündüğünü ifade etti.

Çavuşoğlu ise İsveç ve Finlandiya’nın üyelik süreciyle ilgili beklentileri ve Madrid’de imzalanan Üçlü Muhtıra’nın yükümlülüklerinin yerine getirilmesi konusunu da vurguladıklarını belirterek “İsveç’teki son zamanlardaki provokasyonların hiç faydalı olmadığını” ifade etti.

Türkiye olarak her zaman NATO’nun güçlenmesinden yana olduklarını belirten Çavuşoğlu, NATO’nun daha da güçlü hale gelmesi için Türkiye olarak NATO faaliyetlerine gerekli desteği vermeye devam edeceklerini belirtti.

Erdoğan’ın “Finlandiya’yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz” açıklamasının ardından bunu ilgili ülkelerle ve NATO ile de görüştüklerini bildiren Çavuşoğlu, “Yani bunun anlamı şudur; Finlandiya’nın NATO üyelik sürecini İsveç’ten ayrı bir şekilde değerlendirebiliriz” dedi.