Emekçiler, Sınıf Tavrı Kurultayı'nda buluştu

"Emekçilerin Yüzyılı için Ayağa Kalkıyoruz" düzenlen Sınıf Tavrı'nın Kurultay'ı başladı.

Emekçiler, Sınıf Tavrı Kurultayı'nda buluştu

Türkiye’nin dört bir yanından öncü işçilerin katılımıyla ve “Emekçilerin Yüzyılı için Ayağa Kalkıyoruz” düzenlen Sınıf Tavrı’nın Kurultay’ı başladı. Divan Kurulunun belirlenmesi sonrasında kurultayın açılış konuşmasını Sınıf Tavrı Sözcüsü Kemal Parlak yaptı. Parlak açılış konuşmasında “Emekçilerin yüzyılı için ayağa kalkıyoruz dedik çünkü işçi sınıfına bir takım sahte yüzyıl programları sunuyor” dedi. Parlak konuşmasında işsizliğin cumhuriyet tarihinin en büyük seviyesinde olduğunu ve ülkede işçi sınıfının mücadelesinin bu sorunları çözebileceğini vurguladı.
Parlak, işçi sınıfının gerici ve faşist sendikalar tarafından kuşatıldığını söyleyerek sınıfın bölünmüşlüğüne son verilmesi gerektiğini ifade etti. İşçi sınıfının güncel kazanımlar için ayağa kalkması gerektiğini ve siyasal iktidar mücadelesini yükseltmesini söyleyen Sınıf Tavrı sözcüsü konuşmasını kurultayı selamlayarak bitirdi.

“İŞÇİ SINIFI HEM SERMAYE HEM DE EMPERYALİSTLER İLE MÜCADELE ETMELİ”

Kemal Parlak’tan sonra söz alan Prof. Dr. İzzettin Önder, sermayenin kriz dönemlerini fırsata çevirdiğini söyledi. Ancak bu krizin işçi sınıfı içinde bir fırsat olduğunu belirtti. Önder konuşmasında kapitalizmin idari, siyasi ve sendikal mekanizmalarını yeniden düşünmemiz gerektiğini ifade etti.

Önder, Türkiye’nin emperyalist devletlerin askeri jandarması olarak kullanıldığını ve işçi sınıfının hem içerdeki sermaye ile hem de emperyalist devletlerin bu saldırgan politikalarıyla da mücadele etmemiz gerektiğini belirtti.

İzzettin Önder konuşmasını sendikaların isimlerinin siyasal bilinci geri çekmek için özellikle seçildiğini ve işçi sınıfının bilinçlilik düzeyini düşürmek için belirlendiğini söyleyerek bitirdi.

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası adına konuşan Hasan Kırlangıç, iş kazalarında hayatını kaybeden inşaat işçilerini selamlayarak konuşmasına başladı. İYİ SEN’in yeni bir sendika olmasına rağmen bir çok şantiye ve inşaat alanında grevlerle, eylemlerle işçi sınıfının yanında mücadele sürdürdüğünü belirtti. Kırlangıç, Sömürünün ancak birleşik bir mücadeleyle son verilebileceğini ifade etti.

Bağlantıyı Kes Hareketinden Meriç Çevik, gelişen teknoloji ile beyaz yakalı işçilerin günümüzdeki teknolojik gelişim ile orantılı olarak arttığını ifade etti.

Eskiden beyaz yakalarının görece alım gücünün yüksek olduğunu söyleyen Meriç, günümüzde çalışanların şehrin çeperlerinde, iş yerlerinden uzak şekilde yaşadığını ifade ederek konuşmasını bitirdi.

Geri Dönüşüm işçisi Ziya İncedere, konuşmasına geri dönüşüm sektörünün bazılarının iştahını kabarttığını ve bu sektörün tekelleştiğini belirterek başladı. Sınıf Tavrının bu mücadelede geri dönüşüm işçilerinin yanında olduğunu vurgulayan İncadere, bu sömürü düzeni içinde boğulmak istemediklerini ifade etti. İncedere konuşmasını sınıfın iktidarını, işçilerin iktidarını kuracaklarını ifade ederek bitirdi.

“AVUKATLAR YOKSULLUK İLE MÜCADELE EDİYOR”

Avukatlar Sendikası Başkanı Selin Aksoy, Sendikalarının Türkiye’deki tek avukatlar sendikası olduğunu belirtti. Avukatların büyük anlamda yoksulluğa itildiğini belirten Aksoy, mesleğin siyasal sorunlardan, ekonomik krizden büyük oranda etkilendiğini ifade etti.

Ülkenin Hukuk devleti olmaktan giderek uzaklaştığını belirten Aksoy, laikliğin tasfiyesinin bu sorunların en büyüğü olduğunu vurguladı.

Türkiye’de avukatların yargının bir unsuru olmaktan çıktığını belirten Aksoy, avukatların giderek sistemin dışına itildiğini ifade etti.

Sendikalarının yaptıkları çalışmalarla avukatların sorunlarını gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını söyleyen Aksoy, Avukatların büyük çoğunluğunun yoksulluk ile mücadele ettiğini belirterek konuşmasını bitirdi.

Cam İşçisi Serkan Bircan konuşmasına Cam işçilerinin kurultaya olan selamını ileterek başladı. Cam işçilerinin her şekilde üretimin devam ettiğini ifade eden Bircan ücretlerin hiçbir şekilde işçiyi tatmin etmediğini söyleyerek konuşmasını bitirdi.

“KOMÜNİSTLER SINIFLA BERABER AYAĞA KALKACAK”

TKH Başkanı Aysel Tekerek konuşmasına işçi sınıfının değişik bölgelerinden gelen ileri işçilerle beraber aynı salonda olmanın mutluluğunu ifade ederek başladı.

Tekerek konuşmasına pandemide sermayenin karlarına kar katarken işçi sınıfına açlığı ve yoksulluğu reva gördüğünü söyledi. AKP’nin vizyon ve misyon belgeleriyle dolaşmasına rağmen işçi sınıfını ikna edemediğini belirten Tekerek, komünistlerin bu politikalara karşı sınıfla beraber ayağa kalkacağını vurguladı.

TKH Genel Başkanı işçilerin iktidarında tarikatları, cemaatlerin, sermayenin, emperyalistlerin teker teker tasfiye edileceğini ifade ederek konuşmasına son verdi.

“AÇLIK VE YOKSULLUĞUN ARTIK ÜSTÜ KAPATILAMIYOR”

Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, konuşmasına kurultayı selamlayarak ve başarılar dileyerek başladı. Patronların amacının emperyalistler ve kapitalistler ile anlaşarak sömürüyü uzun süre devam ettirmek istediğini ancak işçi sınıfının mücadelesinin patronların bu istediğine karşı toplumsal mücadele verdiklerini ifade etti.

Pandemi ile emperyalizmin çürüyen ve dağılan bir yapı olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Küçükosmanoğlu, açlığın ve yoksulluğun artık üstü kapatılmayacak bir noktaya geldiğini ifade etti.

Türkiye’de enflasyonun son 24 yılın zirvesinde olduğunu vurgulayan Küçükosmanoğlu, sendikaların bu hayat pahalılığına karşı sessiz kaldığını ifade etti.

Geçtiğimiz yıllarda günde ortalama 5 işçinin, iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini belirten Küçükosmanoğlu, işçilerin iktidarının öyle ya da böyle kurulacağını vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

“AYAĞA KALKAN İŞÇİ SINIFININ YANINDAYIZ”

İKD Genel Sekreteri Nuray Yenil konuşmasına kurultayı selamlayarak başladı. Yenil son 40 yıldır geri çekilen işçi sınıfı siyasetinin kapitalizm tarafından kimlik siyasetine ikame edildiğini belirtti.

Özellikle kapitalizm tarafından desteklenen liberal hegemonyanın insanların karşısına bir çözüm çıkaramadığını vurguladı.

İlerici Kadınlar Derneği olarak evrensel bir kız kardeşlik tanımına karşı olduklarını belirten Yenil, evrensel sınıf kardeşliğine vurgu yaptı.

Önümüzdeki sürecin eşit ve özgür yaşayabileceği bir toplum için ayağa kalkan işçi sınıfının yanında olduklarını ifade etti.

Patronların emekçi kadınlara karşı saldırganca tavırlarının sermayenin ikiyüzlülüğünü açığa çıkardığını belirten Yenil, sözlerini bu saldırıları beraber aşacaklarını söyleyerek konuşmasını bitirdi.

“SINIF TAVRI SİYASAL BİR HAT ÇİZİYOR”

Sınıf Tavrı Emekliler Platformu Üyesi Vedat Şerifoğlu konuşmasına emeklilerin mücadelesini işçi sınıfı mücadelesi ile daha da yakınlaşması gerektiğini vurgulayarak başladı.

Emeklilerin sendikal mücadelesinin devlet tarafından fiilen engellendiğini ve her geçen zamanla emeklilerin mücadelesinin daha da gerilediğini belirten Şerifoğlu, IMF ile yapılan anlaşmaların emeklilerin haklarını baltaladığını ifade etti.

Sermaye sınıfının emeklilere karşı yaptığı saldırılara karşı emeklilerin birleşik bir mücadele vermesini gerektiğini ifade eden Şerifoğlu, Sınıf Tavrının bu konuda siyasal bir hat çizdiğini ifade ederek konuşmasını bitirdi.

Tüm Emekliler Sendikası Tunceli temsilcisi Yaşar Yamaç konuşmasına Sınıf Tavr’ının bütün ülkeye yaygın olarak ulaşması gerektiğini vurgulayarak başladı.

Yamaç, sınıfı ülkeye mal ederek, işçilerin, emekçilerin bir iktidara ihtiyacı olduğunu ve sosyalist Türkiye ihtiyacının olduğunu belirterek konuşmasını bitirdi.

“AYNI GEMİDEYİZ DİYEN PATRONLAR KARLARINA KAR KATTI”

Kurultayın kapanış konuşması Sınıf Tavrı YK üyesi Erkan Kılıç tarafından yapıldı. Kılıç konuşmasında Sınıf Tavrı kurultayının gelecek dönem için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Aynı gemideyiz diyen patronların karlarına kar kattığını ifade eden Kılıç, bu rakamların pandemi ve kriz koşullarının patronlara yaradığını söyledi. Kriz koşullarında patronların bu kar artışının emekçilerden çalınan olduğunu vurgulayan Erkan Kılıç devlet bankalarında bulunan paranın patronlara peşkeş çekildiğini söyledi.

AKP’nin artık hiçbir şekilde toplumsal meşruiyet aramadan patronlara sermaye transferi yaptığını belirten Kılıç, sermaye diktatörlüğü açık bir şekilde ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye nüfusunun yüzde sekseninin yoksulluk sınırının altında çalıştığı söyleyen Kılıç, siyasal partilerin emekçileri önemsenmediğini, tam tersine uluslararası finans kuruluşları tarafından dikte edildiğini belirtti.

İşçi sınıfının sahte çözümlere kanmaması gerektiğini söyleyen Erkan Kılıç, önümüzdeki dönem Sınıf Tavrı ile mücadeleyi yükselteceklerini söyleyerek konuşmasını bitirdi.

Erkan Kılıç’ın konuşmasının ardından Sınıf Tavrı Kurultayı sonuç bildirgesi okunarak kurultay bitirildi.