Kıbrıs'ın gazı ve emperyalizm

Doğu Akdeniz karbon rezervlerine yönelik emperyalist iştah bölge devletleri arasındaki denge ve barış siyasetini de bozuyor. Türkiye’yi yakından ilgilendiren bu başlıkta, bir yandan Mısır ve Yunanistan ile kavgalı durum, diğer yandan Libya’da büyük bir çekişme söz konusu. Aynı zamanda AKP’nin Kıbrıs politikası da büyük bir dönüşüm geçirmiş durumda.

Kıbrıs'ın gazı ve emperyalizm

Bu haftaki Pusula’yı yine emperyalizme ayırdık. Doğu Akdeniz karbon rezervlerine yönelik emperyalist iştah bölge devletleri arasındaki denge ve barış siyasetini de bozuyor. Türkiye’yi yakından ilgilendiren bu başlıkta, bir yandan Mısır ve Yunanistan ile kavgalı durum, diğer yandan Libya’da büyük bir çekişme söz konusu. Aynı zamanda AKP’nin Kıbrıs politikası da büyük bir dönüşüm geçirmiş durumda. Daha önce AB’cilik yapan AKP, bugün bağımsız devlet tezini savunuyor.

Konuya dair dört yazımız var. İlk yazımız “Emperyalizmin yeni odak noktalarından Doğu Akdeniz enerji havzası” başlığını taşıyor. Ramazan Öztürk tarafından yazılan yazımızı yine bölgesel bir değerlendirme içeren başka bir yazımız izliyor. Behiç Oktay’ın kaleme aldığı yazının başlığı “Büyük güçlerin Akdeniz’deki dansı”. Üçüncü yazımız ise Yunanistan ve Güney Kıbrıs yönetimlerinin emperyalizmle iş birliğine dair. Vedat Altan imzasını taşıyan yazımız “Dümen kırma zamanı: Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın tercihleri” başlığını taşıyor. Ve son yazımız “Kıbrıs kimin ‘sorun’u?” başlığı ile Hikmet Yaman tarafından kaleme alındı. İyi okumalar.