Prof. Dr. Aziz Çelik: Emeklileri bölüyorlar ve sefalette eşitliyorlar!

"Bu inattan vazgeçin, adil ve eşitliklikçi bir uygulama yapın! Bu uygulama adil, eşitlikçi ve hukuki değil. Sosyal devlet ilkesinin ihlalidir, ayrımcılıktır!"

Prof. Dr. Aziz Çelik: Emeklileri bölüyorlar ve sefalette eşitliyorlar!

Prof. Dr. Aziz Çelik, AKP grubunun bugün TBMM’ye sunduğu emeklilerle ilgili yasa teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu. Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bu yasayla emeklilerin bölündüğü ve sefalette eşitlendiğini belirterek şunları kaydetti:

“📣Emeklileri bölüyorlar ve sefalette eşitliyorlar!
1️⃣AKP grubu tarafından bugün TBMM’ye sunulan yasa teklifi emekliler arasında ayrımcılık ve adaletsizlik yaratacak nitelikte.
2️⃣7.500 TL’nin altında aylık alan emekliler 1 lira ile 2 bin lira arasında değişen fark alacak. Bu fark kök aylıklara yansımayacak ve Hazineden karşılanacak. Emeklilerin kök aylıkları değişmeyecek. Gelecek dönemlerde zamları 7.500 TL üzerinden değil daha düşük olan kök aylıkları üzerinden alacaklar.
3️⃣Düşük aylık alan emeklilerin aylıklarının dolambaçlı bir yolla olsa da artması önemlidir. Ancak kaş yaparken göz çıkarılıyor. 7.500 TL’den fazla aylık alan emekliler bir kuruş fark alamayacak! Sıfır fark alacaklar.
Böylece emekliler dipte eşitlenecek. Daha fazla prim ödeyenler büyük haksızlıkla yüz yüze kalacak.
Öte yandan hak sahiplerinin (dul ve yetim) gelirleri 7.500 liraya tamamlanmayacak, payları kadar fark alacaklar.
4️⃣Sonuç olarak Aralık 2022’den bu yana bazı emeklilere yüzde 114 bazı emeklilere ise yüzde 30 zam yapılmış olacak! Bu emeklilerin aylıklarının dibe doğru yaklaşması anlamına geliyor. Bütün emeklilere dengeli ve aynı oranda zam yapılması gerekirdi.
5️⃣Yapılması gereken yasayla emekli aylıklarının alt sınırını asgari ücrete yükseltmek ve bütün emeklilere aynı oranda zam yapmaktır. Ayrıca eski aylık bağlama oranlarına (ABO) ve eski güncelleme katsayısına dönmektir.
6️⃣Bu inattan vazgeçin, adil ve eşitliklikçi bir uygulama yapın! Bu uygulama adil, eşitlikçi ve hukuki değil.
Sosyal devlet ilkesinin ihlalidir, ayrımcılıktır!”