NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in hedefinde Çin var

"Rusya'nın kazanması, Moskova ve Pekin'e verilecek mesaj, istediklerini kaba kuvvetle başarabilecekleri olacak" diyen Stoltenberg, "Bugün Avrupa'da yaşananlar yarın Doğu Asya'da da olabilir" ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in hedefinde Çin var

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Asya gezisi kapsamında geldiği Tokyo’daki temasları sonrası Keio Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, Çin’i hedef tahtasına oturtarak “Bugün Avrupa’da yaşananlar yarın Doğu Asya’da da olabilir” ifadelerini kullandı. Stoltenberg “Japonya önemli bir küresel aktör, aktif olarak barışı destekliyor. NATO da bunun için var” dedi.

Küresel meydan okumaların arttığını kaydeden Stoltenberg, “Küresel nizam tehdit altında. Moskova ve Pekin, otoriter bir karşı çıkışın ön saflarında” diye konuştu.

Ukrayna’daki çatışmaların birinci yılını doldurduğunu ve bunun Avrupa barışını sarstığını kaydeden Stoltenberg, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin füze denemelerinin de uluslararası güvenliği tehdit ettiğini belirterek, Çin’in Hint-Pasifik’te artırdığı nüfuzundan kaygı duyulduğunu belirtti.

“Rusya’nın kazanması, Moskova ve Pekin’e verilecek mesaj, istediklerini kaba kuvvetle başarabilecekleri olacak” diyen Stoltenberg, “Bugün Avrupa’da yaşananlar yarın Doğu Asya’da da olabilir” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, “Çin yakından izliyor ve gelecekteki kararlarını etkileyebilecek dersler çıkarıyor” yorumunu yaptı.