Mata Otomotiv'de 1200 işçi hakları için üretimi durdurdu

İstanbul'un Tuzla ilçesinde bulunan Mata Otomotiv’de çalışan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, ek zam ve iş güvenliği talepleriyle üretimi durdurdu.

Mata Otomotiv'de 1200 işçi hakları için üretimi durdurdu

İstanbul’un Tuzla ilçesinde bulunan Mata Otomotiv’de çalışan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, iş sağlığı ve güvenliği ile ek zam talebi nedeniyle dün üretimi durdu.

Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Özcan Atmaca, üretimde kullanılan maddelerin kanserojen olduğunu ve ekipman eksikliği yaşandığını, ancak önlem alınmadığını anlattı.

ANKA Haber Ajansı‘nda yer alan habere göre Atmaca, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Eylemlerimiz dün 14.00’de başladı. Pazar günü (26 Şubat) işçi arkadaşlarımız ile toplaşıp görüştük. İş yerinde iş sağlığı güvenliği ve ek zam konularında sıkıntı vardı. İş yerinin her tarafına makine koyabiliyorlar ancak işçilerin ihtiyacı olan dolap ihtiyacı bile karşılanmıyor. İşverenden daha öne yüzde 21 oranında ek zam istedik. Ancak talebimiz karşılanmadı, 7-8 yıldır işçi asgari ücret alıyor.

İşi durdurma hakkımız vardı, işveren bize olumlu yönde dönüş yapana kadar devam edeceğiz. Metal sektöründeyiz. Zımpara ve karbon tozuna işçiler oldukça maruz kalıyor, ancak duş alacak yer yok. Karbon kanserojen bir madde. Yurt dışında kullanılmıyor bile, burada kullanılıyor ama karbonu önleyecek yeterli ekipman, maske yok. Arkadaşlarımız mobbinge maruz kalıyor. İşverenle ters düştüğünüzde sizi sürgün eder gibi zımpara bölümüne veriyor. Biz de yaşananlardan dolayı işten kaçınma hakkımızı kullanıyoruz.”

“MATA OTOMOTİV İŞÇİLERİNİN EYLEMİ KARARLILIKLA DEVAM EDECEKTİR”

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın sosyal medya hesabından da şu açıklama yapıldı:

“Mata Otomotiv’de tehditlere karşı direniş sürüyor. Sendikamızın örgütlü olduğu Mata Otomotiv işyerinde işverenlik, işçilerin ek zam ve işçi sağlığı güvenliği konusundaki iyileştirme taleplerine kayıtsız kalmayı sürdürmektedir. Bugün, işçilerin mevcut talepleri doğrultusunda yürütülen mücadele ve gelişmeler hakkında yapılacak bilgilendirme için saat 15.00’de fabrikaya gelen şube yönetim kurulumuz, işyeri içinde işverenlik tarafından getirilmiş yaklaşık kırk kişilik bir grupla karşılaşmıştır.

Bu grubun işçilere gözdağı vermek için fabrikaya sokulduğu anlaşılmıştır. Söz konusu grubun yarattığı gerilim ile işyerinde işçi çıkışı hazırlığı yapıldığına dair bilginin yayılması üzerine üyelerimiz demokratik tepkilerini göstermiş, işyerinden ayrılmayarak beklemeye başlamışlardır. Bekleyiş direnişe dönüşmüştür. Mata Otomotiv’de üyelerimiz üzerindeki tehditler sona ermeden, endüstriyel ilişkilerden kaynaklı sorunların çözümü ve üyelerimizin talepleri işverenlik ve sendika yönetimiyle ele alınarak çözümlenmeden tek taraflı çalışma barışı tesis edilemez. Bu doğrultuda Mata Otomotiv işçilerinin demokratik eylemi kararlılıkla devam edecektir.”