Malatya'da evsiz kalan işçiye işsizlik tehdidi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çok sayıda emekçi ya enkazın altında ya da sokakta kaldı, birçoğu ise şehir değiştirdi. Mil-May Tekstil’in Malatya’daki fabrikasında çalışan işçilerin bir kısmı da depremden kaçarak şehir dışına çıkanların arasında yer aldı.

Malatya'da evsiz kalan işçiye işsizlik tehdidi

Malatya’da faaliyet gösteren Mil-May Tekstil Fabrikası yönetiminin depremzede işçilere, işe gelmemeleri durumunda tazminatsız şekilde işten atılacaklarına yönelik mesaj gönderdiği belirtildi.

BirGün’den Dilan Esen’in haberine göre; fabrika yönetimi işçileri önce arayarak 20 Şubat’ta işbaşı yapmaya çağırdı. Yönetim daha sonra emekçilere, tazminatsız şekilde işten çıkarılacaklarını belirten şu mesajı gönderdi: “Üzücü ve yıkıcı deprem felaketi nedeniyle acılarınızı paylaşıyoruz. İşe devam etmeyeceğiniz yönünde kararınız kesin ise her ne kadar bu şekilde iş akdinizin sona ermesini istemesek de yasal yükümlülüklerimizin olması iş yerindeki faaliyetlerin devam etmek zorunda olması nedeniyle iş akdinizin İş Kanunu’nun 25. maddesi gereğince derhal, tazminatsız olarak feshedileceğini tarafınıza bildiririz.” Mil-May Tekstil’de çalışan bir işçi yaşadıklarını şöyle anlattı: “Depremden dolayı evim ağır hasarlı raporu aldı, oturulamaz halde. Artık Malatya’da kalmak istemedim, Ankara’ya gittim. Şirketin Malatya şubesindeki insan kaynakları çalışanına bilgi verdim, uzlaşarak haklarımı almak istediğimi söyledim. Daha sonra İstanbul’daki insan kaynakları müdürü tarafından arandım, bana ‘Devlet ne derse onu yapacağız’ dedi. İşyerine ihtarname çektim.” Hiçbir hakları yokmuş gibi işten çıkarılmak istendiklerini aktaran işçi, “Yasal tüm haklarımı talep ettim, yasal işlemleri de yaptım” dedi. Fabrikada çalışan bir başka işçi ise şu ifadeleri kullandı: “Bana mesaj göndermediler ama bu ayın 20’sinde gelmemi istiyorlar, kanuni haklarımız feshedilebilir. Kalacak yerimiz olmadığı için Nevşehir’e taşındık. Benim evim ağır hasarlı, kolon patlamış, hiçbir eşyamızı alamadık. Bizim tek bir isteğimiz var, haklarımızı vermeleri.”

Öte yandan söz konusu iddiaları sormak için BirGün Mil-May Tekstil’i aradı ancak bir yetkiliye ulaşamadı.