Kolonları patlayan binaya 'az hasarlı' raporu verilmiş

Diyarbakır’da Aslan Apartmanı'na giden hasar tespit komisyonu, binaya az hasarlı raporu verdi. Ertesi gün binaya giden başka bir ekip 'tahliye edin' dedi.

Kolonları patlayan binaya 'az hasarlı' raporu verilmiş

Diyarbakır’da 2 bloğu tamamen çöken Diyar Galeria Sitesi’nin hemen arkasındaki Mimar Sinan Caddesi üzerinde yer alan 9 katlı 54 dairesi bulunan Aslan Apartmanı’na giden ekipler, burada yaptıkları ilk incelemede binanın “Az hasarlı” olduğunu belirledi.

Sözcü’den Özgür Cebe‘nin haberine göre, sisteme aktarılan kayıtlarda bina az hasarlı görünürken, oturulmasında bir sakınca olmadığı kat maliklerine bildirildi. Bunun üzerine bazıları evlerine geri döndü ancak binada oluşan derin çatlak ve kırıklar fark edilince durum yeniden Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne bildirdi.

‘TAŞIYICI SİSTEMDE ÇATLAK VE KIRIKLAR VAR’

Ertesi gün yeniden binaya giden hasar tespit komisyonu binanın bodrum, dükkân ve birinci katlarında yaptıkları detaylı incelemede, kolon ve kirişlerden oluşan taşıyıcı sistemde çatlak ve kırıklar oluştuğunu belirledi. Bazı kolonların patladığı ve demirlerin açığa çıktığı, kolon vasfını kaybeden taşıyıcı statik yapının dağılarak bozulduğu tespit edilerek rapor haline getirildi.

Yapılan keşif çalışmasından sonra fotoğraflanan kolonlar ve kirişlerdeki statik yapının bozulması nedeniyle binaya bu kez ağır hasarlı oturulamaz raporu verildi.

‘VAHİM DURUMDA OLANLARA HASARSIZ DENİLİYOR’

Olay yerine gelen polis ekipleri binaya giriş ve çıkışları yasaklarken, yapının çevresi yüksek risk ve tehlike arz ettiği için güvenlik şeridiyle kapatıldı.

Ekiplerin birer gün arayla iki farklı rapor düzenlemesine tepki gösteren vatandaşlar, şöyle konuştu:

  • Neden önce az hasarlı verildi. Bizler bugüne kadar içeride yaşıyorduk. Şimdi de ağır hasarlı diyorlar.
  • Kontrollü bir şekilde eşyalarımızı çıkartmak istiyoruz. Sisteme aktarılan raporlar sorunlu. Duvarları yıkılan, sıvaları ve boyası dökülüp patlayan binalara da az hasarlı deniliyor.
  • Bazı yerlerde hasar sınıfına girmeyen boya ve sıva döküntülerine az hasarlı deniliyor, bazı yerlerde ise çok daha kötü, vahim durumda olanlara hasarsız deniliyor. Bunun kıstası ve ölçüsü nedir anlamış değiliz.
  • Kayıtlar sağlıklı tutulmuyor. İtirazlar titizlikle incelenmeli ve doğru kararlar verilmelidir. Bu durum ileride telafisi güç maddi ve manevi mağduriyetlere yol açacaktır.