Kılıçdaroğlu'ndan 'istikrar' taahhüdü: AK Parti'yi rahatsız edecek kanunu niye götürelim ki?

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçilmesi halinde Meclis'teki Cumhur İttifakı'yla çalışmasında yaşanması olası sorunlar için "Parlamentoyu ve AK Parti'yi rahatsız edecek kanunu niye götürelim ki?" dedi.

Kılıçdaroğlu'ndan 'istikrar' taahhüdü: AK Parti'yi rahatsız edecek kanunu niye götürelim ki?

28 Mayıs’ta yapılacak seçime sayılı günler kala, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV’de soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’la yaptıkları görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

“Yarın 11.00’de açıklayacağız. Yorum yapmak istemem. Elbette ki doğal olarak partilerle bir araya geliyoruz. Onların ve bizim beklentilerimiz var. Türkiye’nin bu durumdan bir an önce çıkması lazım. Temel konu olarak sığınmacılar, terör, Anayasa’nın ilk 4 maddesi, 66 maddesi, yolsuzluklar var. Bütün bunlar konuşuluyor. Hangi konularda uzlaşma sağladığımızı zaten kamuoyu bilecek. Anlaşma hemen oturduk imzaladık değil. Görüşmeler devam ediyor. Ümit Bey’le, sayın genel başkanla üç kez yan yana geldim. Tamamen ülke çıkarları üzerine bir mutabakat sağlamaya dönük çalışma var. Onlar da biz de gidişten rahatsızız. Dolayısıyla düzelmesini istiyoruz. Anlaşma olursa kamuoyuyla paylaşacağız.”

“2. TUR SEÇİM DEĞİL BİR REFERANDUM HALİNE GELDİ”

Kılıçdaroğlu, seçimin birinci turda bitmemesi ve Erdoğan’ın gerisinde kalmalarına ilişkin şöyle konuştu:

“Doğrusunu isterseniz 1. turda sonuç alacağımızı düşünüyordum. İki taraf da beklenen sonucu alamadı. Şimdi iki lider var. Ve tek bir oy pusulasında iki kişi var. Seçimin ötesinde bu bir referandum. Siz Anayasa’nın ilk 4 maddesini değiştirmek isterseniz Erdoğan’a, buna karşı iseniz Kılıçdaroğlu’na vereceksiniz. Kadın haklarının kısıtlanmasını istiyorsanız Erdoğan’a vereceksiniz. Yeni sığınmacılar da gelsin, sayıları 10 milyon yapacağım diyorsanız Erdoğan’a oy vereceksiniz. Hayır ben sığınmacıları en geç 2 yıl içinde göndereceğim diyorsanız Kılıçdaroğlu’na oy vereceksiniz. Ekonomide istikrarsızlık devam etsin, fakir fukara kitle olarak daha da büyüsün diyorsanız Erdoğan’a oy vereceksiniz. 2. tur seçim değil bir referandum haline gelmiştir. Olay bir referandum olayı. Türkiye’nin beka sorunudur. Bu çerçevede bakmak gerekiyor.”

“MECLİS’TEKİ TABLO DEZAVANTAJ DEĞİL”

Kılıçdaroğlu, seçilmesi halinde Meclis’teki Cumhur İttifakı çoğunluğuyla nasıl çalışacağı konusunda ise şunları söyledi:

“Tam tersine büyük bir yarar. Bakın ortak mutabakat metninde bütçe harcamalarının sağlıklı bir şekilde denetlenmesi için Kesin Hesap Komisyonu kuracağımızı, başkanlığını da ana muhalefet partisinden olmasını istedik. Yaptığımız bütün harcamaların hesabını parlamentoda muhalefete vereceğiz. Halkımız ‘çoğunluk burada olsun’ dedi. Eyvallah çoğunluk burada olsun. Mesele yok, her türlü denetime parlamento açık olacak. Yaptığımız açıklamalar, aldığımız kararlar. Parlamento bir denetim organı aynı zamanda. Parlamentoyu ve AK Parti’yi rahatsız edecek kanunu niye götürelim ki? Bizim götüreceğimiz yasalar toplumun yararına olacak. Biz Türkiye’de siyaset anlayışını değiştireceğiz. Örneğin bütçe kanunu gelecek değil mi? Kaynakların nereye harcandığının hesabını parlamentoya vereceğiz. Sayıştay’ın bütün denetim raporları oraya gidecek. Sarayın bütün harcamaları gizli, kimse bilmiyor. Biz bütün bunları açacağız. Parlamentodaki 600 milletvekili bizim götüreceğimiz yasalara ‘evet, haklısınız’ diyecekler.”