İşçi Konfederasyonları ile AKP iktidarı arasında yeni toplu iş sözleşmesi süreci

Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonları, kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü için görüşmeler gerçekleştirdi. İşçi sınıfı, taban ücretlerin iyileştirilmesi ve yüzdelik bir zam talep ediyor. Ancak ekonomik kriz nedeniyle zam oranının belirsizliği sürüyor.

İşçi Konfederasyonları ile AKP iktidarı arasında yeni toplu iş sözleşmesi süreci

Kamu sektöründe çalışan yaklaşık 700 bin işçiyi ilgilendiren yeni toplu iş sözleşmesi süreci devam ediyor. İlk oturumlarda ücret konusu dışındaki maddeler ele alınırken, işçi konfederasyonları ile AKP iktidarı arasında imzalanacak çerçeve sözleşmede ücret konusu da ele alınacak.

Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonları, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü için ön görüşmeler gerçekleştirdi. 2023-2024 dönemlerini kapsayan protokolde, ücret talebi konusunda ortak hareket etmeleri bekleniyor. AKP İktidarı ile imzalanacak protokol kapsamında, sendikalar da kamu kurumları ile görüşecek.

İşçi sınıfı, asgari ücretin net 8 bin 507 liraya çıkarılmasının ardından öncelikle taban ücretlerin iyileştirilmesini talep ediyor. 10-15 yıllık işçilerin ücretlerinin asgari ücret seviyesine düştüğüne dikkat çekiliyor. Daha sonra ise yüzdelik bir zam talep ediliyor. Bir önceki sözleşmede, taban ücrette yapılan iyileştirmenin ardından ilk 6 ay için yüzde 12, diğer 6 aylar için ise yüzde 5 artı enflasyon farkı verilmişti. Memurlara yılbaşında refah payı dahil yüzde 30 zam yapılmıştı. İşçi sınıfı da memura verilen zama göre hareket ediyor. Ancak son dönemde yaşanan ekonomik kriz sebebiyle zam oranının ne olacağı belirsizliğini koruyor.