Hafıza-i Beşer | Derviş Ali Kavazoğlu ve Kostas Mişaulis katledildi

Kıbrıs’lı iki komünist sendikacı Derviş Ali Kavazoğlu ve Kostas Mişaulis 11 Nisan 1965'te katledildi.

Hafıza-i Beşer | Derviş Ali Kavazoğlu ve Kostas Mişaulis katledildi

11 Nisan 1965 tarihinde Kıbrıs’lı iki komünist sendikacı Derviş Ali Kavazoğlu ve Kostas Mişaulis Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) adlı paramiliter örgüt tarafından öldürüldüler.

Derviş Ali (yoldaşlarının onu çağırdığı isimle Aleko) 4 Nisan 1924’de doğdu. Küçük yaşta kaybettiği babasının yükünü sırtladı. İlkokuldan sonra okumadı bir Rum marangozun yanında işçi oldu. Genç yaşında sınıf mücadelesinin içine girdi. 1948 büyük madenci grevinde Kıbrıs Türk İşçi Birlikleri içerisinde çalıştı. Tüm Kıbrıs İşçi Federasyonu (PEO) da yer aldı. Daha sonra da Kıbrıs Komünist Partisi’nin devamı olarak kurulan Kıbrıs Halkının İlerici Partisi (AKEL) üyesi oldu.

1950’lerde Ada’da kışkırtılan Enosis’in Rum tarafında EOKA, Taksim’in Türk tarafında TMT adlı paramiliter gruplarca katliam ve şiddet gösterilerine yol açması Derviş Ali’yi illegaliteye zorlamıştı. 1958 1 Mayıs’ında PEO tarafından düzenlenen mitingden sonra TMT mitinge katılan PEO üyesi Kıbrıslıtürkleri tehdit etmeye sonrasında da tek tek katletmeye başladı. İngiliz emperyalizminin doğrudan desteğini alan ve Türk hükümetince de gizliden destek gören TMT’nin ve Adayı Yunanistan’a bağlama hayalleri içindeki EOKA’nın baskıları başta komünistler, sosyalistler sendikacılar olmak üzere adadaki tüm ilericileri tehdit ediyordu.

1960’ta Kıbrıs Cumhuriyeti Kuruldu. Kavazoğlu bu sırada AKEL’de merkez komite üyesi idi. Ve partisindeki sağa savrulmalara karşı da mücadele ediyordu. Ve TMT artık bir sürek avındaydı. Lefkoşa’da bir yoldaşının evine gizleniyor. PEO’nin ofisinde çalışıyordu. AKEL’e kadar sızan ENOSİS sevdalılarına karşı Kıbrılıtürklerle beraber Kıbrıs Halk Partisi’in örgütlemeye çalışıyor, AKEL’e üye İki avukat, Ayhan Hikmet ve Ahmet Muzaffer Gürkan 1962’de bombalanan Bayraktar ve Ömeriye camilerinin kimler tarafından bombalandığını açıklayacaklarını ilan etmelerinden sonra aynı günün gecesi öldürüldüler. Bu katliam Aleko’yu derinden sarstı. Moskova’da bir süre tedavi gördü.

Dönüşünde açık mücadelenin içinde yer aldı. Sendikal örgütlenmeler, TV konuşmaları, yazdıkları…TMT artık tehditlerini artırmıştı. Bu kadar çalışmanın içinde ehliyet, ruhsat vb. işlerde yapıp geçimini sağlamaya çalışıyordu. Bu işlerden biri için Larnaka’ya gitmesi gerekti. Partili yoldaşı Kostas Mişaulis onu Larnaka’ya götürmek için kendi işlerini bırakmıştı. İki yoldaş 11 Nisan 1965 tarihinde evrak vermek için bekledikleri kişiler tarafından arabalarının içinde katledildiler.

Bağımsız Kıbrıs için Mücadele eden iki komünisti saygıyla anıyoruz.