Hafıza-i Beşer | Çanakkale Zaferi

Birinci Dünya Savaşı sırasında İstanbul’a girmek isteyen işgal güçlerinin en güçlü savunmayla karşı karşıya kaldığı Çanakkale cephesi bir kırılma noktasını oluşturdu.

Hafıza-i Beşer | Çanakkale Zaferi

Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir.

Birleşik Krallık Donanma Bakanı Winston Churchill, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı’nın donanmayla geçilerek İstanbul’un işgalini öngören bir planı Başbakan Herbert Asquith’e vermiştir. Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz’a geniş çaplı saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı.

Ancak 18 Mart 1915 günü Mustafa Kemal’in komutasındaki Türk ordusunun karşı direnci sonucunda deniz harekatı başarılı olmamıştır.

Birinci Dünya Savaşı sırasında İstanbul’a girmek isteyen işgal güçlerinin en güçlü savunmayla karşı karşıya kaldığı Çanakkale cephesi bir kırılma noktasını oluşturdu. Çanakkale’de verilen mücadele, daha sonra emperyalistlere karşı verilen Kurtuluş Savaşı’na bir zemin oluşturacak, ulusa moral ve motivasyon sağlayacaktı.