Fidan, Dışişleri Bakanı oldu

Erdoğan, yeni kabineyi açıkladı. Mevcut MİT Başkanı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı olarak atandı.

Fidan, Dışişleri Bakanı oldu

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından kabineyi basın toplantısıyla açıkladı.

Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı oldu.

ERDOĞAN’IN SIR KÜPÜ

Hakan Fidan, MİT Müsteşarı olarak görev yaptığı dönemde KCK operasyonu kapsamında ifadeye çağırılmıştı. Dönemin Başbakanı Erdoğan, “Benim sır küpüm” ifadelerini kullandığı Fidan’ın ifadeye gitmemesini kendisinin istediğini açıklamıştı.

Bu olay, AKP ile FETÖ’cüler arasındaki çatışmanın kamuoyuna yansıyan en şiddetli gelişmelerinden biriydi.

İSTİFASI TARTIŞMA YARATMIŞTI

Hakan Fidan, AKP’den milletvekili adayı olmak için 10 Şubat 2015 istifa etti. Ancak Erdoğan’ın karşı çıkmasının ardından 9 Mart 2015 tarihinde yazılı açıklama yaparak aday adaylığı başvurusunu geri çekti. 10 Mart 2015’te görevine geri döndü.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

Hakan Fidan, 15 Temmuz Darbe Girişimi sürecinde de MİT Müsteşarı olarak görevliydi. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, “MİT Müsteşarı’na sordum ama tatmin edici bir cevap alamadım” demişti. Erdoğan’ın da bu dönemde “Darbe girişimini eniştemden öğrendim” sözleri MİT’in istihbarat eksikliğine yönelik tartışma yaratmıştı.

NATO’DA GÖREV YAPTI

1968 yılında yılında Ankara’da doğan Hakan Fidan, Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu ve Kara Kuvvetleri Dil Okulu’nda okudu.

Akademik tahsilinin büyük kısmını TSK’deki görevi esnasında yapan Fidan, Almanya’da bulunan NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu İstihbarat ve Harekat Başkanlığı’nda yurtdışı görevde bulundu.

Fidan, bu dönemde University of Maryland University College’dan Siyaset ve Yönetim Bilimi alanında lisans dereceleri, yurda döndükten sonra Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden yüksek lisans ve doktora dereceleri aldı.

TSK’deki Astsubaylık görevinden mecburi hizmetini müteakip istifa etti, daha sonra Büyükelçilik Siyasi ve Ekonomik Danışmanlığı, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanlığı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı (Dış politika ve uluslararası güvenlikten sorumlu) görevlerinin yanı sıra Başbakanlık Özel Temsilciliği de yaptı.