Erişim engeli sorusu yanıtsız kaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, kamuoyunun dikkatini çeken “internet sitelerine erişim engeli” konusunda sessiz kaldı.

Erişim engeli sorusu yanıtsız kaldı

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, İstanbul İstiklal’de yaşanan bombalı saldırının ardından internet sitelerine getirilen erişim engelini gündeme taşıdı. Yavuzyılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle kaleme aldığı önergede, “13 Kasım 2022 Pazar günü, saat 16.14’te, İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bir terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. Terör saldırısının ardından saat 17.18’de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından saldırı ile ilgili ‘Geçici Yayın Yasağı Kararı’ alındığı bilgisi kamuoyuna duyurulmuştur. RTÜK’ün açıklamasından bir buçuk saat sonra ise İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin çıkardığı kararla, internet dahil tüm yayın mecralarında saldırı ile ilgili paylaşımlar yasaklanmıştır” dedi.

“Söz konusu tarihte vatandaşlar sosyal mecralara girmekte büyük zorluklar yaşarken akşam saatlerinde, küresel internet erişimini takip eden Netbloeks, bant daraltma yoluyla Türkiye’de Twitter, Facebook, Youtube ve Instagram’a erişimin sınırlandırıldığını açıklamıştır” diyen Yavuzyılmaz ayrıca, “Bu sitelere erişim ancak ertesi günün sabah saatlerinde normale dönebilmiştir. Diğer yandan internet erişimi kısıtlaması hakkında kamuoyuna Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından resmi bir açıklama yapılmamıştır. BTK’nin internet erişimini kısıtladığı bilgisi ancak kurum yetkililerinin gazetecilerin sorularına verdikleri cevaplar neticesinde anlaşılmıştır” ifadelerini kullandı.