Erdoğan: İstanbul'a girmenin bir bedeli olması lazım

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuk olduğu programda "İstanbul'a her gelen rahatlıkla girsin, bu olamaz. İstanbul'a girmenin bir bedelinin olması lazım" dedi.

Erdoğan: İstanbul'a girmenin bir bedeli olması lazım

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.

Erdoğan’ın konuşmasından bazı başlıklar şöyle:

DEPREM SONRASI TUTUKLAMALAR

“Depremde yıkılan binalarda sorumlulukları olan 1364 şüpheli hakkında işlem başlatıldı. 302 şüpheli tutuklandı. 312 kişi hakkında yakalama kararı var. Şüphelilerden 64’ünün öldüğü tespit edildi.

DEPREM BÖLGESİNDE KONUT İNŞAATLARI

Biz bu işte çırak değiliz, ustalığı yakalamış durumdayız. 40 bin 104 afet konutunun ihalesi yapıldı. Afet bölgesinde 46 bin 327 konutun yapım süreci başladı. İnşallah 650 bin konut inşa ederek bunu hak sahiplerine teslim edeceğiz. Dikey mimariye girmiyoruz. İlk işimiz zemin kontrolünü yapmak oldu. Hatay’da Amik Ovası’nın uzantılarında inşaatlar yapılmış oldu. Fay hattının üzerinde konutlar yapılmış. Hepsi de 2019’dan önceki dönemde konutlar. Bundan sonraki süreçte uyarılarımızı yapacağız. Hedefimiz zemin artı 3 veya 4 şeklinde olacak. Sismik izolatörleri de kullanarak inşaatlarımızı yapmaya çalışacağız.

İSTANBUL’UN DURUMU

Deprem felaket tellallığı yapmayı doğru bulmuyorum. Bu o şehirde yaşayan insanların o şehirlerde yaşama noktasında onları adeta tehdit altına almayı getirir. İstanbul Belediye Başkanı iken İstanbul’a girişi vizeye tabi tutma gibi tezim vardı. İstanbul’a her gelen rahatlıkla girsin, bu olamaz. İstanbul’a girmenin bir bedelinin olması lazım. Londra’ya giremezsiniz, belli kuralları var. Bunun sebebi nedir? Trafiktir. Oralarda araç otoparklar şunlarla ilgili olarak yasaklar konulmuştur. İstanbul’da 8 milyondu nüfus. Şu anda 15 milyonu geçti. Bir de tabii planlama noktasında İstanbul maalesef zannedildiği gibi planlanmadı, uygulamaya konulmadı. Kimse o planlara uymuyor. Bu zamana kadar iddiamız vardı. Kentsel dönüşüm dedik. Muhalefet kentsel dönüşümü rantsal dönüşümü rantsal dönüşüm diye tanımlamaya başladı. Rant toplama işi muhalefete ait. Bu işi iyi beceriyor.

‘DİPLOMASİ’DEKİ DURUM

Rusya-Ukrayna savaşında arabulucu ülke olarak şu anda parmakla gösterilen tek ülke Türkiye. Biz zaten dünyada kabul görmüşüz bu konuda. Karadeniz Tahıl Koridoru olayında Türkiye’nin başarısı hepsinin dilinde. Sayın Putin, ‘Ben tahıl koridorundan tahılı göndereyim, Avrupa’ya buradan yüzde 44 gitmesin, az gelişmiş Afrika ülkelerine gönderelim’ diyor. Ben de kendisine ‘Biz de bunu una çevrilelim ve az gelişmiş ülkeler egönderelim’ dedim. Sayın Putin’le tekrar görüşmemiz olacak. Aynı şekilde gübrede ihtiyaçlar var. Bunları temin, tedarik edeceğiz. Bunları az gelişmiş ülkelere göndererek onları rahatlatmanın gayreti içerisinde olacağız. Sıfır atık konusunda Türkiye’nin örnek uygulamaları var. Bizim hanım BM’de bir sunum yapacak. Bir şeyler yapıldığı için bu davetleri alıyorsunuz. Türkiye’ye yaşattığımız her bir sessiz devrim niteliğinde yapısal reformları dile getirsem günler sürer.

6’LI MASA VE HDP

-HDP eşittir PKK’dır, HDP eşittir YPG’dir. Bunu her zaman söyledik. 7’li masadaki diğer partilerin yerini vatandaşım bir daha düşünsün. Benim vatandaşım yerlidir, millidir, benim vatandaşım emperyal kafaların yandaşı değildir.

-Meral Hanım ‘HDP de HDP’nin talepleri de masaya gelemez’ demişti. Ama şimdi HDP aday çıkarmayarak bütün varlığıyla bu kumar masasına oturmuş durumda.

SEÇİM VE HÜDA-PAR’LA İTTİFAK

Cumhur İttifakı’nın 14 Mayıs’tan zaferle çıkacağından ittifak olarak hiç kuşkumuz yok. Cumhur İttifakı’nın yerli, milliliğin, samimiyetin adresi. Şu anda Cumhur İttifakı’nın içerisinde yer alan BBP, HÜDAPAR’la ilgili uydurma yaklaşımlar var. Biz ittifakımızın ilkelerinde zaten uyumlu olmuşuz. Uyum olmasa Cumhur İttifakı’nın içerisinde yol yürümeyiz. Şu anda HÜDAPAR’a yakıştırılmak üzere çirkinlikler var. HÜDAPAR bunları kabul etmiyor, bizim terörle hiçbir ilgimiz olmaz diyor, tamamen yerli ve milli yapı. HÜDAPAR Cumhur İttifakına desteğini önemli ve kıymetli buluyorum. Eğer Karabağ’da, Kızılelma’da buluşabiliyorsak, eğitim, sağlık, adalet, emniyette aynı istikamette buluşabiliyorsak bizim ayrı kalmamız diye bir şey yok. Süreç içerisinde takvimi ayne uygulayabiliyorsak kapımızı kapatmamız mümkün değil. Şurada fazla bir zaman kalmadı.”

EMEKLİ MAAŞLARI

Çalışmamızı yaptık, burada açıklayacağım. Güzel bir müjde vereyim. En düşük emekli maaşı 7 bin 500 olacak. 5 bin 500 TL olan emekli aylığını 2 bin TL artırıyoruz. İyi mi?