Diyarbakır'da 43 yıl önce yapılan cezaevi depremde hasar görmedi, 2003'te açılan ise ağır hasarlı!

Diyarbakır'da, 1978'de yapılan ve 1980'de hizmete giren E Tipi Cezaevi, Kahramanmaraş merkezli depremde hasar görmedi, ancak 2003'te açılan D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu depremde hasar gördü ve temelinde sıvılaşma olduğu için boşaltıldı.

Diyarbakır'da 43 yıl önce yapılan cezaevi depremde hasar görmedi, 2003'te açılan ise ağır hasarlı!

Diyarbakır’da meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen birçok bina zarar görürken, 43 yıl önce yapılan E Tipi Cezaevi ise hasar almadı. Diğer taraftan, 2003 yılında hizmete alınan D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu ise ağır hasar gördü ve temelindeki su nedeniyle zeminde sıvılaşma meydana geldi. Bu nedenle, cezaevi 6 Mart’ta boşaltıldı.

E Tipi Cezaevi, 1978 yılında inşaatına başlanmış ve 1980 yılında hizmete girmişti. 2 Şubat’ta ise Müze Müdürlüğü’ne devredilerek “Anı ve Etnografya Müzesi” olarak hizmet vermeye başlamıştı. Deprem sırasında hasar görmediği belirtilen cezaevi, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Bağlar ilçesinde bulunuyor.

Cezaevinde 270 tutuklu ve 170 personel bulunuyordu. Deprem nedeniyle çalışmalar durdurulduktan sonra yapılan incelemeler sonucunda, yapıların hasar görmediği tespit edildi. Diğer yandan, cezaevinin çevresindeki binaların bazıları yıkıldı, bazıları ise ağır hasar aldı.

D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi ise Kayapınar ilçesinde bulunuyordu. Yapımına 1995 yılında başlanan cezaevi, 2003 yılında hizmete alınmıştı. Yapı kontrol ekipleri, deprem sonrasında bazı noktalarda hasar tespit etti. Ayrıca, cezaevinin temelindeki su nedeniyle zeminde sıvılaşma meydana geldi. Bu durum, cezaevinin boşaltılmasına karar verilmesine neden oldu. 300 tutuklu ve hükümlü, başka illere nakledildi.