Diyanet'ten "Altaylı" dilekçesi

Diyanet İşleri Başkanlığı, “Evlatlıkla evliliğin önünde engel olmadığına” yönelik fetvasına tepki gösteren Fatih Altaylı hakkında suç duyurusunda bulunması için Diyanet personeline örnek dilekçe gönderdiği ortaya çıktı.

Diyanet'ten

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın depremzede çocukların evlat edinilmesi gündemdeyken verdiği “İslam’da evlat edinme müessesesinin bulunmadığı, bu nedenle evlat edinilen çocuğun, evlatlık alan kişinin soyuna kaydedilmesinin caiz olmadığı, evlatlık ile evlat edinen arasında evlenme engelinin de bulunmadığı” yönündeki fetva, sosyal medyada gündem olmuştu.

Tepkilerin çığ gibi büyüdüğü fetvada Gazeteci Fatih Altaylı da sosyal medya hesabından “Gerçekten sapıksınız anladık da Diyanet gibi kurumda ne işiniz var? Sapıklar. Gidin porno sektörüne girin. Atatürk’ün millete doğru düzgün din bilgisi verilsin diye kurduğu kurumu sapık muhayyileniz (hayal gücü) ile kirletmeyin” tepkisini gösterdi. Diyanet, paylaşımı nedeniyle Altaylı hakkında suç duyurusunda bulundu.

ÖRNEK DİLEKÇE HAZIRLANDI

Ancak kurumsal suç duyurusuyla yetinilmediği, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın talimatıyla hukuk müşavirliğine örnek suç duyurusu metni hazırlatılarak kuruma dağıtıldığı ortaya çıktı. Cumhuriyet’in haberine göre örnek dilekçede, teslim edileceği başsavcılığın adı, başvuran kişi bilgileri ve imza kısmı boş bırakıldı.

İsnat edilen suçlar ise “hakaret”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ile “nefret ve ayrımcılık” olarak belirtildi. Dilekçede Altaylı’nın “Diyanet personeline hakaret ettiği, ahlaka ve edebe aykırı sözleriyle yurttaşları ve depremzedeleri Diyanet’e karşı kışkırtmaya çalıştığı” iddia edildi.

ERBAŞ ÖVÜLDÜ

Fetva ve Altaylı’nın tepkisinden ayrı olarak dilekçede Başkan Erbaş’ın övülmesi dikkat çekti. “Erbaş’ın riyasetinde başkanlığın afete karşı çalışma başlattığı, Erbaş’ın da depremin hemen ardından bölgeye gittiği, çalışmaları yerinde koordine ettiği, depremzedelerin camide kalabileceğini duyurduğu, uygun olan Kuran kursları ve Diyanet Akademi merkezlerinin de hizmete açıldığı” ifade edilen dilekçede, başkanlığın deprem çalışmalarına yer verildi. Personele, yöneticiler tarafından “suç duyurusunda bulunup bulunmadığının” sorulduğu, bu durumun suç duyurusunda bulunmayanların fişleneceği yönünde kaygıya neden olduğu öne sürüldü.