Diyanet Akademisi'nin olanakları sınırsız!

Akademideki aday din görevlilerine vergisiz harçlık verilecek, sigorta yapılacak, konaklama, ulaşım imkânı sağlanacak, üç öğün yemek, cüppe ile sarık gibi giysiler de ücretsiz temin edilecek.

Diyanet Akademisi'nin olanakları sınırsız!

Eğitimcilerin tepkisine karşın kurulan ve eğitimde ikilik yaratacağı savunulan Diyanet Akademisi, Mart 2022’de Meclis’te hiç ret oyu olmadan kuruldu. Personelin eğitildiği akademiye gidenlere eğitim sürecinde harçlık verilirken, erkek adayların askerlikleri ise “eğitim sürecinin kesintiye uğramaması” için erteleniyor.

Kurulmasının üzerinden 1 yılı aşkın süre geçen akademiye ilişkin “görev ve çalışma”, “mesleki eğitim”, “hizmet içi eğitim”, aday din görevlilerine ilişkin “disiplin” ve “istihkak” yönetmelikleri dün aynı anda yayımlandı. Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre; Yönetmeliklerin, seçimlerin hemen ardından yayımlanması ise dikkat çekti. “Görev ve çalışma” yönetmeliğine göre akademi için Diyanet İşleri başkanının başkanlığında Akademi İstişare Kurulu kurulacak. Kurulda Diyanet yöneticilerinin yanı sıra bir YÖK üyesinin ve Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi genel müdürü’nün bulunmasının öngörülmesi dikkat çekti.

Aday din görevlilerine ilişkin istihkak yönetmeliğinde ise aday din görevlilerine verilecek harçlık tutarına yönelik hesaplama yer aldı. Buna göre vaiz olanlara 7000, imam-hatip ve Kuran kursu öğreticisi olanlara 6000, müezzin-kayyum olanlara 5000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda harçlık ödenecek. Bu harçlık, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak. Eğitim sürecinde de aday din görevlileri genel sağlık sigortalısı sayılacak.

Bu kapsamda sağlık kurumlarının muayene ve tedavi hizmetlerinden faydalanacaklar. Bu kişilerin eş ve çocukları ile anne ve babaları da bakmakla yükümlü olunan kişi sıfatıyla genel sağlık sigortasından yararlanabilecek. Eğitim süresince sabah, öğle ve akşam öğünleri sağlanacak. Konaklama da başkanlık tarafından sağlanacak. Konaklanacak yer ile mesleki eğitim merkezi arasındaki şehir içi gidiş-geliş ulaşım ücretleri, akademinin bütçesinden karşılanacak. Eğitim materyalleri de ücretsiz verilecek. Birer adet sarık, cüppe, önlük, başörtüsü ve seccade adaylara sağlanacak.