Demirtaş: Aday olma talebim gerekçesiz reddedildi

Günay, "Halkımızın bizden beklediği şekilde eleştiri, özeleştiri sürecindeyiz. Ne yapacağımıza halkımızla birlikte yürüteceğimiz konferans ve kongre sürecinde karar vereceğiz" diye konuştu.

Demirtaş: Aday olma talebim gerekçesiz reddedildi

Edirne Cezaevi’nde 6,5 yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 14 Mayıs seçimlerinin ardından yaptığı özeleştiriyle seçmenlerden özür dileyerek, aktif siyaseti bıraktığını açıkladı.

Demirtaş’ın Artı Gerçek’ten İrfan Aktan’a verdiği röportajın bir kısmı Çarşamba günü önce kendisi adına yönetilen Twitter hesabından paylaşıldı.

“Kendi adıma, halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için içtenlikle özür diliyorum” diyen Demirtaş, kendisine yönelik yapıcı eleştirilerden yararlanmaya çalışacağını söyledi ve şöyle devam etti:

“Mücadeleyi cezaevinden her yoldaşım gibi dirençle sürdürürken, aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum.”

Demirtaş, partisine yönelik eleştirilerine bugünkü söyleşinde de devam etti.

Demirtaş, “Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları başlamadan önce ben Genel Merkezimize, Cumhurbaşkanı adayı olmaya hazır olduğumu ve seçimi ikinci tura bırakıp o aşamada demokratik hamlelerle daha fazla katkı sunabileceğimizi belirttim. Ayrıca, benim adaylığım partimizin de oy oranını artırabilir dedim. Aslında siyasi yasağım yoktu ama ola ki Yüksek Seçim Kurulu adaylığımı reddetse bile sonrasında çıkaracağımız adayın tabanımızın sahiplenmesinin daha kolay olacağını belirttim. Fakat bu önerim, herhangi bir gerekçe sunulmadan reddedildi. Gerekçesini halen bilmiyorum” dedi.

Demirtaş’ın bu sözlerine HDP Sözcüsü Ebru Günay’dan yanıt geldi.

Günay, “Kendisi önceki dönem eş genel başkanımız. Bu süreçte bütün parti kurullarımızda, siyaseten HDP içinde tutuklu arkadaşlarımızla bir süreç yürüttük. Bütün stratejiyi bu şekilde tartışmalar yürüterek belirledik. Kendisinin adaylığı hukuki durumu nedeniyle değerlendirilmedi, kendisinin de bu konuda önerisi kadın cumhurbaşkanı adayıydı. Depremle birlikte yeni bir süreç başladığını belirtip bir siyasi tavır ve tutum ortaya koyduk. Kendisinin eleştirileri bizim için değerlidir. Diyalog ve görüşme sıkıntımız yok” dedi.

Günay, “Halkımızın bizden beklediği şekilde eleştiri, özeleştiri sürecindeyiz. Ne yapacağımıza halkımızla birlikte yürüteceğimiz konferans ve kongre sürecinde karar vereceğiz” diye konuştu.