Beştaş'tan iktidara: İstifa yetmez; halk düşmanlığından yargılanacaksınız

Deprem bölgesindeki tanıklıklarını anlatan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, iktidara “Asrın felaketi’ diyorlar ya; aslında asrın katliamı bu iktidarın tutumudur. Kaybedilen her saniyenin hesabını vereceksiniz” diye seslendi.

Beştaş'tan iktidara: İstifa yetmez; halk düşmanlığından yargılanacaksınız

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Genel Kurulu’nda söz aldı.

Sözlerine 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde yaşamını yitirenleri anarak başlayan Beştaş, depremden sonraki ilk 48 saatte, bazı yerlerde ilk 72 saatte arama kurtarma çalışması olmadığını ifade ederken şunları söyledi:

“İnsanlar, binler, on binler, yüz binler enkaz altındaydı; aç, susuz ve sokakta… En korkuncu da -bire bir bütün deprem bölgelerine gittim, tanıklık ettim- insanlar sesini duydukları yakınlarını kurtaramamanın verdiği büyük bir acı içinde kıvranıyordu. Demin gündem dışında AKP’li hatip şöyle bir cümle kullandı ‘Dünyada eşi benzeri olmayan bir deprem’ dedi. Ya, bilerek konuşsunlar, bilmeden konuşmasınlar. Eşi benzeri olmayan bir deprem değil ama neyin eşi benzeri olmadığını söyleyeceğim birazdan. Şili’de 9,5; Sumatra’da 9,3; Alaska’da 9,2; Japonya’da 8,9 depremlerini gördü dünya ve bu tarihin en büyük depremleridir ama Türkiye’deki gibi bir yıkım ve can kaybı yaşanmadı.”

“İSTİFA YETMEZ”

Beştaş sözlerine şöyle devam etti:

“Yatacak yeriniz yok, istifa etmek yetmez; halk düşmanlığından, cinayetten yargılanacaksınız. İnsanlar bir araya gelmesin diye eğitime ara verip üniversiteleri ‘online’ yaptılar. Hâlâ çadır ihtiyacı var, hâlâ insanlar enkazlarla birlikte süpürülüyor ve insanlar bu iktidarın gerçek yüzünü gördü. Evet, bir de ‘Hakkınızı helal edin’ diyorlar ya, hiç helallik istemeyin. Kan parası mı veriyorsunuz? Dün Adıyaman’da para dağıttı Cumhurbaşkanı ya. Ben izlerken utandım, hakikaten canım yandı, depremde on gün geçiren biri olarak bunu söylüyorum. İsias Otel’in altında can verenler hakkını helal etmiyor; çadırsız, evsiz, ailesiz kalan çocuklar hakkını helal etmiyor; Kızılay’ın halktan topladığı paralarla, bağışlarla yaptığı çadırları sattığını gören halkımız helal etmiyor; enkaz başında kepçe bekleyen, sesini duyduğu hâlde yakınını kurtaramayan insanlar hakkını helal etmiyor; soğuktan donan, donarak ölenler haklarını helal etmiyor; kefensiz gömülenler haklarını helal etmedi, etmeyecek; hiçbirimiz hakkımızı helal etmiyoruz.”