Almanya'dan Schengen vizesi açıklaması

Almanya, birkaç yıldır yaşanan Schengen vizesiyle ilgili tartışmalarda sık sık gündeme geliyor. Alman medyasında daha önce çıkan haberlerde Almanya temsilciliklerine Türkiye’den yapılan vize başvurularında ret oranlarının yüzde 20’lere ulaştığı belirtilmişti.

Almanya'dan Schengen vizesi açıklaması

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Schengen vizesiyle ilgili Türkiye’de başlayan tartışmalar üzerine, ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 40 bin daha fazla Schengen vizesi başvurusunun onaylandığını söyledi.

BBC Türkçe’nin sorularına yazılı yanıt veren Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün paylaştığı verilerde, 2023 yılının Ocak-Mayıs döneminde Türkiye vatandaşlarına yaklaşık 100 bin Schengen vizesi ve 18 bin ulusal vize verildiği belirtildi. 2022 yılının aynı döneminde ise 60 bin Schengen vizesi ve 16 bin ulusal vize verilmişti.

Schengen vizesiyle ilgili tartışmalar, sanatçılar Onur Akın ve Volkan Konak’ın Almanya’ya yaptıkları vize başvurularının reddedildiğini duyurmasıyla başlamıştı. Almanya, birkaç yıldır yaşanan Schengen vizesiyle ilgili tartışmalarda sık sık gündeme geliyor. Alman medyasında daha önce çıkan haberlerde Almanya temsilciliklerine Türkiye’den yapılan vize başvurularında ret oranlarının yüzde 20’lere ulaştığı belirtilmişti.

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun Schengen vizesine dair paylaştığı yıllık istatistiklerde de Türkiye’den yapılan başvurularda ret oranının arttığı görülüyor. Bu verilere göre, 2017’de Türkiye’den yapılan Schengen vizesi başvurularının yüzde 6,5’i reddedilirken, 2022’ye gelindiğinde bu oran yüzde 15,7’ye çıkıyor.

Türkiye’den Almanya’ya yapılan Schengen vizesi başvurularında ise ret oranı 2022 yılında yüzde 20’nin üzerine çıkmış durumdaydı. Almanya medyasında paylaşılan istatistiklerde, bu oranın 2014 yılında yüzde 6 civarında olduğu belirtiliyor.