Almanya, Ukrayna'ya askeri yardımı 5 katına çıkartacak

Bugüne dek Ukrayna'ya silah yardımı için yaklaşık üç milyar euroluk fonu serbest bırakan Almanya'nın yarın alınması planlanan kararla bu meblağı 15 milyar euroya çıkaracağı medyaya yansıdı.

Almanya, Ukrayna'ya askeri yardımı 5 katına çıkartacak

ABD’nin baskısı sonucu iki ay önce Kiev’e Leopard 2A6 tanklarını tedarik etme kararını açıklayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un dün 18 tankın Ukrayna’ya ulaştığını doğrulamasının ardından, Berlin’in Kiev’e askeri yardım miktarını 5 katına çıkaracağı öğrenildi.

Der Spiegel, Ukrayna’ya halihazırda 3 milyar euroluk askeri yardım çıkarmış Almanya’nın bunu 15 milyar euroya yükselteceğini yazdı.

Kamu yayıncısı ARD de Alman hükümetinin Ukrayna’ya askeri yardımda önemli artış planladığını duyurdu. ARD’nin haberinde bu cari yıl içinde Almanya’nın Ukrayna’ya yaptığı silah yardımı için 2.2 milyar euro serbest bırakıldığı, Meclis Bütçe Komisyonu’nun yarınki toplantısında ‘eğitim yardımı’ kapsamında 12 milyar euroluk ek fonu onaylayacağı aktarıldı.

Fransız haber ajansı AFP, bugüne dek Almanya’nın Ukrayna’ya yaptığı silah yardımı için yaklaşık üç milyar euronun serbest bırakıldığını, yarın alınması planlanan kararla bu meblağın 15 milyar euroya çıkacağını kaydetti.

Gelecek yıllar için ek fonlar ayrıldığını belirten AFP, toplamın nasıl tahsis edileceği ve harcamanın kesin zaman çerçevesinin net olmadığını ekledi.

Para, Ukrayna’ya doğrudan silah tedariki ve bu yüzden Alman silahlı kuvvetlerinin tükenen stoklarını dolduracak yeni silah alımları için kullanılacak. Ancak henüz ayrıntılar bilinmiyor.

Hükümetle Meclis Bütçe Komisyonu arasındaki yazışmalardan anlaşıldığı kadarıyla Alman ordusu için yeni PzH-2000 tipi 155mm’lik kundağı motorlu obüsler satın alınacak. Almanya, Hollanda ile işbirliği içinde bunlardan Ukrayna’ya tedarik ediyor. Dünyadaki en modern obüslerden biri olarak kabul edilen PzH 2000, dakikada 10 mermi fırlatabiliyor ve kullanılan mühimmata göre 30 ila 40 kilometre atış yapabiliyor.

Almanya Maliye Bakanlığı’nın Meclis Bütçe Komisyonu’ndan fonların serbest bırakılmasını istediği mektupta şu ifadelere yer verildi:
“Objektif olarak bakıldığında ek masraflar kaçınılmaz. Ukrayna’ya sürekli destek olunmazsa, Ukrayna’nın Rusya’nın saldırganlığına karşı verdiği savunma savaşını kaybedeceğine dair ciddi bir risk var ki, bunun, Avrupa’nın barış düzeni için öngörülemeyen sonuçları olur.”