5 AB ülkesinden Brüksel’e: Biriken Ukrayna tahılını satın alın

Beş AB ülkesindeki depolarda Ukrayna tahılının yanı sıra tohum, yumurta, kümes hayvanlar eti, şeker, elma, çilek, un, bal ve makarna bulunuyor.

5 AB ülkesinden Brüksel’e: Biriken Ukrayna tahılını satın alın

Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya’nın, biriken Ukrayna tahıllarıyla ilgili sorunlar nedeniyle Avrupa Birliği (AB) makamlarına başvurduğu öğrenildi.Associated Press (AP) ajansının haberine göre, Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya, Brüksel’e, biriken tahılları ‘insani ihtiyaçlar için’ satın alma olasılığının incelenmesi, ayrıca ulaştırma altyapısının geliştirilmesini hızlandırmak amacıyla mali destek sağlanması çağrısında bulundu. Habere göre sorun, başta tahıl olmak üzere Ukrayna gıdalarının bu ülkelere akışının, ürünlerin fiyatının düşmesine ve depoların dolmasına yol açmasından dolayı ortaya çıktı. Beş AB ülkesindeki depolarda Ukrayna tahılının yanı sıra tohum, yumurta, kümes hayvanlar eti, şeker, elma, çilek, un, bal ve makarna bulunuyor.

Ayrıca makalede yer alan bilgilere göre, ülkelerin yerel pazarların Ukrayna ürünleriyle dolup taşması, çiftçilerin memnuniyetsizliğine yol açtı. Bulgaristan’da tarım üreticileri sınır geçişlerini engelledi. Polonyalı yetkililer ise yerel çiftçilerle uzun müzakerelerin ardından mali ve altyapısal yardım sağlama sözü verdi. Bu kapsamda Brüksel, Bulgaristan’a 16.7 milyon, Polonya’ya ise 30 milyon euro ödemeyi teklif etti. Ülke yetkilileri ise bu rakamların yetersiz olduğunu düşünüyor.