14 Boğaziçilinin yargılandığı davada karar

Boğaziçi Üniversitesi'nde rektör atamaları nedeniyle başlayan protestolar sırasında rektör Naci İnci'nin makam arabasına zarar verdikleri iddiasıyla 14 öğrencinin yargılandığı davada, ayrı ayrı 1'er yıl hapis cezası verildi.

14 Boğaziçilinin yargılandığı davada karar

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör Naci İnci’nin makam arabasına zarar verildiği iddiasıyla ilgili davada, 14 öğrenci hakkında ayrı ayrı 1’er yıl hapis cezası verildi.

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanıkları ve şikayetçiler katılmazken, avukatları hazır bulundu.

Duruşmada bazı sanık avukatları mütalaaya karşı savunma yapmadı. Bir sanık avukatı hakimin duruşma hakimiyetini ve tarafsızlığını sağlayamadığı gerekçesiyle dosyadan çekilmesini talep etti. Hakim bu talebin daha önceki duruşmalarda sunulduğunu ve reddedildiğini belirterek, aynı gerekçelerle bu talebi de reddettiğini bildirdi.

Mahkeme tüm sanıklara ‘Kamu görevlisine görevini yaptırmamak’ suçundan beraat kararı verdi. Sanık Ersin Berke Gök’e ‘Kamu malına zarar vermek’ suçundan 1 yıl 6 ay hapis, Eftelya Koyuncu’ya ‘Kamu görevlisine kamu görevinden dolayı hakaret’ suçundan 1 yıl 2 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme tüm sanıklar için ise ‘Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılma’ ve ‘Görevini yaptırmamak için direnme’ suçlarından toplamda, ayrı ayrı 1’er yıl hapis cezasına hükmetti.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 4 Ekim 2020’de protestolar sırasında Rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin makam aracının önünü kesmesi, bir kişinin de otomobilin üzerine çıkması iddiasıyla soruşturma başlatıldığına yer verildi.

İddianamede, 14 şüphelinin ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’, ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’, ‘Görevini yaptırmama için direnme’ ile ‘Kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma’ suçlarından 5 yıl 3 aydan 25,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti. Tutuklu sanıklar Berke Gök ile Caner Perit Özen 7 Ocak 2022’deki duruşmada tahliye edilmişlerdi.