Zonguldak'ta maden işçisi iş bıraktı!

TTK’ya çalışan taşeron Karbomet Madencilik işçileri iş bıraktı. Ücretlerin düşük olduğunu ve geç yatırıldığını belirten madenciler zam ve iş güvenliği istiyor. İşçi Ersan Satıcı “Asgari ücretten fazlasını hak ediyoruz”

Zonguldak'ta maden işçisi iş bıraktı!

Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı taşeron firma Karbomet Madencilik’in 34 işçisi maaşlarının zamanında ödenmesi, ücret artışı ve iş güvenliği için 9 Mart’ta iş bıraktı. Lavuar olarak da bilinen kömür yıkama tesisinde çalışan yer üstü maden işçileri asgari ücret düzeyinde ücret aldıklarını ve kötü koşullarda çalıştıklarını belirtti.

Maden işçilerinden Ersan Satıcı şöyle konuştu: “Biz burada asgari ücret ile çalışıyoruz, burada asgari ücret ile çalışılmaz. Bizim aslında bu eylemi üç dört yıl önce yapmamız gerekiyordu. Artık dayanamıyoruz, bu noktaya geldik. Bizim üstlerimiz kim, patronlarımız kim? Çağırıyoruz gelmiyorlar. Üç yıldır asgari ücretle çalışmaya mahkûm edildik.”

BirGün’de yer alan habere göre lavuar teislerinin kapanması sonucunda işsizlik sorunun da açığa çıktığını aktaran Satıcı sözlerine şu şekilde devam etti: “Zonguldak‘ta yeni bir lavuarı kapattılar, birçok arkadaşımız işsiz kaldı. Biz 16 senedir burada çalışıyoruz, bizim çalışırken giyecek elbisemiz yok. Ayağımdaki ayakkabılar sivilde giydiğim ayakkabılar, çalışırken giyilecek ayakkabılar değil. Bizi bırakıp giden Ciner Holdingin iş kıyafetlerini giyiyoruz hâlâ. Yeni firma bize iş kıyafeti bile vermedi. Biz TTK’nın kömürünü yıkıyoruz. Burada her şey TTK’ya ait. Şirketle bağlantımız sadece onların elemanı olmamız. Maaşımızı da TTK yatırıyor. Maaşlarımız sürekli geç yatırılıyor. Bu işin hakkı asgari ücret değildir. Bizler hakkımız olan maaşı ve sağlığımız için de iş sağlığı ve güvenliği istiyoruz.”

LAVUAR TESİSİ TAŞERONA DEVREDİLMEMELİ

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) da işçilerle dayanışma içerisinde olacaklarını açıkladı. İşçileri ziyaret eden GMİS Genel Başkan yardımcısı İsa Mutlu lavuarlardaki cevher yıkama işinin taşeronlara devredilmemesi, bu işlemlerin de TTK eliyle yapılması gerektiğini söyledi. İsa Mutlu şu ifadeleri kullandı: “Lavuarlarda ki cevher yıkama işlemlerinin biz TTK eliyle yapılmasını söyledik. Ancak yetkililer tüm uyarılarımıza rağmen bizi anlamadılar, anlamamakta ısrar ettiler. TTK’nın değişik müesseselerinde cevher yıkama işlemi lavuarlarda özel sektör eliyle hizmet alımı yöntemiyle devam edildi. Daha önce başka müesseselerde yaşanan sorunları kamuoyu ve yetkililer yakından biliniyor. Bugün, TTK Kozlu Müessesesi’nin lavuar tesislerinde yıkama işlemlerinde çalışan işçilerimiz bir takım taleplerinin yerine getirilmediği için haklı nedenlerle eylem yapmışlardır. Arkadaşlarımız eylemlerinin ardından işverendeki daha önceki alacaklarını tahsil ettiler. Arkadaşlarımız iş güvenliği malzemelerinin yetersiz kaldığından dolayı eylem yaptıklarını dile getiriyorlar. Ancak, ekonomik krizin hat safhada olduğu günümüz Türkiye’sinde asgari ücretle lavuar işçiliği yapılmasının doğru olmadığını ve ücretlerinde iyileştirme yapılması gerektiğini ifade ediyorlar.”

İŞLEVSİZLİK İŞSİZLİK YARATIYOR

Zonguldak havzası genelinde lavuar tesislerinin özel sektör tarafından yapılması sonucu yakın bir zamanda TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü’ne bağlı lavuar tesisi işlevini yitirmişti. Bunun sonucunda havza genelinde GMİS üyesi olan TTK’ya bağlı maden ocaklarında çalışan birçok maden işçisi toplu iş sözleşmesinde de yer alan kömür haklarını alamamıştı.