Zonguldak'ta hurda tesisi için tarım arazileri kamulaştırılıyor

Zonguldak Çaycuma'da verimli tarım arazilerinin kamulaştırılarak üzerine hurda eritme tesisi yapılmak istenmesi ve aynı zamanda bölgedeki OSB'nin genişletilmesine bölge halkı tepki gösterdi.

Zonguldak'ta hurda tesisi için tarım arazileri kamulaştırılıyor

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinin Perşembe beldesinde, Çaycuma Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) doğu kısmında kalan 230 dönüm arazide Çağ Çelik tarafından hurda eritme tesisi yapılmak üzere kamulaştırma çalışmaları başladı.

Çaycuma Perşembe beldesi Keçecioğlu Mahallesi’nde toplanan vatandaşlar kamulaştırmaya, OSB’nin genişletilmesine ve yapılmak istenen hurda eritme tesisine karşı olduklarını açıkladı.

Bölge halkı tesis projesine karşı imza kampanyası başlattı.

‘MAHALLEYE YAŞAM HAKKI TANINMIYOR’

Evrensel’de yer alan habere göre, bölge sakinleri adına açıklama yapan Keçecioğlu Mahallesi’nden Ecder Dombaycı, kamulaştırmaya neden karşı olduklarını şu sözlerle açıkladı:

Mahallemizin sahip olduğu son ve en değerli arazilerimiz elimizden alınmak isteniyor, mahalleye yaşam hakkı tanınmıyor.

Mahallenin büyüme ve genişleme imkanı yok ediliyor.

Mahalle, Organize Sanayi Bölgesi ile eski Çaycuma-Perşembe yolu arasına sıkıştırılıyor.
Dördüncüsü Filyos Endüstri Bölgesi yapılarak bölgenin cazibesi artacağından, genişleyen sanayi ile birlikte mahallenin de bir gün kamulaştırılmayacağını kimse garanti edemiyor.

Özellikle pandemi döneminde gördük ki, insanlar büyük şehirleri terk etmekte, doğal hayat sürmek için köylerine, memleketine dönmektedir. Şehirde yaşayanlar, şehirden kaçarken, bizler mahallemizin yanındaki bu tarla ve arsaların fabrika ve binalarla doldurulmasını istemiyoruz.

Üzerinde tarım yapılan, arıcılık yapılan, sera olan, başta fındık ve ceviz olmak üzere her türlü meyve fidanları bulunan arsalarımızda gerek geçimini bunlarla sağlayan gerekse de ek gelir sağlayan vatandaşlarımızın mağdur edilmesini istemiyoruz.

‘ZAMAN BERABER OLMA ZAMANI’

Dombaycı açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü:

“Sokakta, çeşmelerden su içerek, bahçelerden topladığımız sebzeleri yiyerek, evimizin önündeki ağaçlardan meyvelerimizi toplayarak büyüdük. Kamulaştırılacak alanda bulunan meralarda top oynadık, hayvanlara baktık. Ormanlarımızda odunumuzu yaptık, imece usulüyle çalışarak buğdayı, mısırı tarladan topladık. Kendi sütümüzü içtik, kendi yoğurdumuzu yedik. Bahçemizde yetiştirdiğimiz tavukların yumurtalarını yiyerek büyüdük.

“Kısacası biz bugün organik hayatı zaten yaşıyorduk. ‘Yaşlandığımızda çocuklarımızın yüzüne bakacak yüzümüz olsun’ diye topraklarımızı vermiyoruz. Bu haklı mücadelemizde mahallemizde yaşayan her bir kardeşimizi, belde halkımızı, belediyemizi ve muhtarlarımızı yanımızda görmek istiyoruz. Zaman beraber olma zamanıdır.”

BELEDİYE BAŞKANI KAMULAŞTIRMALARI SAVUNDU

Davet üzerine gelerek bilgi veren CHP’li Perşembe da kalabalığa hitap ederek OSB’nın büyümesini ve beldesinin kalkınmasını istediğini söyledi. Mahalle sakinlerinin itirazları üzerine “Perşembe’nin gelişmesini istiyor musunuz” diye soran Başkan İnam, “Hayır istemiyoruz, gelişmesin” yanıtını alınca “Bu söyledikleriniz bir gün karşınıza çıkar. OSB’de buradan insanlar çalışıyor. Bartın, Zonguldak, Karabük, Ereğli yatırımlarla büyüdü. Her gün köylerden insanlar İstanbul’a göç ediyor” diye tepki gösterdi.

Yeşil Çaycuma’nın korunacağı hatırlatılınca vatandaşlar adına konuşan Ecder Dombaycı, “Ben bu topraklarda fabrika istemiyorum. Gelişmeyecekse de gelişmesin. Bu tarlalar var, 500 tane arı kovanı var. Olacağı da söylüyorum; belki biz göremeyiz ama 20 sene sonra bu mahalle de gidecek” dedi. Dombaycı ilk iş olarak yürütmeyi durdurma kararı alacaklarını söyledi.