Zizek kantarın topuzunu iyice kaçırdı

Guardian'da "Pasifizm, Ukrayna'daki savaşa yanlış yanıttır" diye makale yayımlayan Zizek, sorgusuz sualsiz Ukrayna'ya tam destek ve daha güçlü NATO istedi.

Zizek kantarın topuzunu iyice kaçırdı

Liberal söylemleriyle bilinen Slavoj Žižek, İngiliz gazetesi The Guardian’da yayımladığı son makalesinde ile kantarın topuzunu iyice kaçırarak emperyalizmi açıktan savundu.

Žižek,  makalesinde, “Pasifizm, Ukrayna’daki savaşa yanlış yanıttır. Ukraynalılara en azından tam destek borçluyuz ve bunun için daha güçlü bir NATO’ya ihtiyacımız var” görüşünü dile getirdi.

Makalesinde NATO’ya ihtiyacımız olduğunu iddia eden  Žižek “Ukrayna’ya daha az destek verilmesini ve acı verici toprak ödünleri kabul etmek dahil müzakere etmesi için daha fazla baskı yapılmasını savunanlar, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşı kazanamayacağını tekrarlamaktan hoşlanıyor. Doğru, ama ben tam da bunda Ukrayna direnişinin büyüklüğünü görüyorum. İmkansızın riskine girdiler, pragmatik hesaplara meydan okudular ve biz de en azından onlara tam destek borçluyuz ve bunu yapmak için daha güçlü bir NATO’ya ihtiyacımız var – ama ABD siyasetinin bir uzantısı olarak değil.” dedi.

Solun pasifistler ile Ukrayna destekçileri arasında bölünmesine solun küresel kapitalizme karşı küresel mücadelesini etkilememesi gereken küçük bir olgu muamelesi yapılmasının ‘kabul edilemez’ olduğunu iddia eden Žižek, “Bugün kişi, tartışma götürmez şekilde Ukrayna’nın arkasında durmuyorsa, gerçek solcu olamaz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı solcular, devam eden savaşın krizden kaçınmak ve yeni karlar elde etmek için yeni silah ihtiyacını kullanan NATO sanayi-askeri kompleksinin çıkarına olduğunu iddia ederken, Ukrayna’ya verdikleri gerçek mesaj şu: Tamam, vahşi bir saldırganlığın kurbanısınız, ama bizim silahlarımıza güvenmeyin, çünkü bu şekilde sanayi-askeri kompleksin elini güçlendiriyorsunuz”