Zelenski’den NATO’ya ‘Rusya’ya saldır’ çağrısı

ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) üyeleri dahil dünyanın tüm ülkelerinin dikkatini bu ifadelere vermesi gerektiğini söyleyen Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, aslında Washington ve Londra’nın Kiev’i yönettiğini ve bu yüzden Zelenskiy’in sözlerinin sorumluluğunu da taşıdıklarını kaydetti.

Zelenski’den NATO’ya ‘Rusya’ya saldır’ çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, 6 Ekim’de yaptığı açıklamada “NATO’nun, Rusya’nın nükleer silah kullanması olasılığını ortadan kaldırmak için Rusya’ya karşı önleyici nükleer saldırı düzenlemesi gerektiğini” söyledi.

Zelenski’nin nükleer saldırı isteği Rusya tarafından büyük tepkiyle karşılanırken, bu açıklamalarına cevaben Kremlin, dünya toplumunu yanıt vermeye çağırdı. ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) üyeleri dahil dünyanın tüm ülkelerinin dikkatini bu ifadelere vermesi gerektiğini söyleyen Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, aslında Washington ve Londra’nın Kiev’i yönettiğini ve bu yüzden Zelenskiy’in sözlerinin sorumluluğunu da taşıdıklarını kaydederek “Bu, dünya savaşını başlatma çağrısı anlamına mı geliyor?” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Kiev’in kitle imha silahlarının kullanımıyla ilgili riskler yarattığını ve Zelenskiy’in yaptığı çağrının bunu kanıtladığını vurgulayarak, “Bu kişi, Kiev rejiminin oluşturduğu tehditlerin yeni kanıtlarını tüm dünyaya fiilen sundu. Özel askeri harekat da, bunların ortadan kaldırılması için başlatılmıştı” dedi. Diğer yandan, Rusya’nın dünya toplumunu harekete geçirme açıklamasına yanıt niteliğinde konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Sözcüsü Stefan Dujarric ise “BM’nin nükleer bir çatışmanın tartışılmasının bile kabul edilemezliği konusundaki tutumu aynı” dedi.