Zelenski: Almanya hata yapıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Almanya’nın hata yaptığını savundu.

Zelenski: Almanya hata yapıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Londra merkezli The Economist dergisine konuştu.

‘Kaçırılan bazı belediye başkanlarının öldürüldüğünü’ söyleyen Zelenski, “Şehirlerimizin belediye başkanlarını kaçırıyorlar. Bazılarını öldürdüler. Bazılarını bulamıyoruz. Bulduklarımızın bazıları ise zaten ölmüş. Bazılarının yerleri değiştirildi. 2014’te Donbas’ta yaptıklarının aynısını yapıyorlar. Bu operasyonları aynı kişiler gerçekleştiriyor. Aynı metodoloji” dedi.

Batı’nın yaptırımlarına ilişkin de konuşan Zelenski, “Eminim daha önce daha sert yaptırımlar uygulansaydı, büyük çaplı bir Rus saldırısı gerçekleşmeyecekti” değerlendirmesinde bulundu. Ukrayna lideri, Batı’dan Rusya’nın petrol ve gaz ihracatına da ambargo koymasını istedi.

Zelenskiy “Daha fazla silah istediğinizde, Fransa Cumhurbaşkanı (Emmanuel) Macron tanklar gibi saldırı silahlarının, Ukrayna’nın ortaklarının geçemeyeceği kırmızı bir çizgi olduğunu söyledi. Neden?” sorusuna, “Çünkü Rusya’dan korkuyorlar. Hepsi bu ve ilk söyleyenler ilk korkanlardır” yanıtını verdi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı ise ‘daha fazla yardım eden bir lider’ olarak niteleyen Zelenski, “Ülkelerin liderleri, seçmenlerinin nasıl hareket edeceklerine göre tepki verir. Bu durumda, Johnson bir örnektir” ifadelerini kullandı.

Almanya’nın Ukrayna’ya destek konusunda izlediği politikaya ilişkin yorumunun sorulması üzerine Zelenski, şunları kaydetti:

“Dengeli olmaya çalışıyorlar. Rusya’yla uzun bir ilişkileri var ve duruma ekonominin prizmasından bakıyorlar. Zaman zaman yardım ederler. Bence onlar durum geliştikçe duruma uyum sağlamaya çalışıyorlar. Ayrıca, mevzunun kendi ülkelerini nasıl etkilediğine de bakıyorlar. Ülke içerisinde kendilerine baskı yapılırsa, yardım edebilirler ve yaptıklarının yeterli olduğunu gördüklerinde durabilirler. Almanya’nın gerçekten yardımcı olabilecek ülkeler arasındaki durum konusunda herkesten daha pragmatik olduğunu düşünüyorum. Bence Almanlar bugün bir hata yapıyor. Sık sık hata yaptıklarını düşünüyorum. Almanya’nın Rusya’yla olan ilişkilerinin mirasının bunu gösterdiğini düşünüyorum.”

Zelenski, Batı’da uzun bir savaşı umursamayan ülkelerin de olduğuna işaret ederek, bazı ülkelerin ise savaşın çabucak bitmesini istediğini, bunun nedeninin, Rus pazarının büyük olması ve kendi ekonomilerinin savaş sonucu zarar görmesi olduğunu belirtti.

Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in taleplerine ilişkin de şu açıklamalarda bulundu:

“Putin’in önerdiği, daha doğrusu bir ültimatom şeklinde talep ettiği, ülkenin parçalanmasını tehlikeye atabilecek tavizlere gelince, onları asla yapmayacağız. Hiçbir zaman. Bu taleplere boyun eğmemekte kararlı olduğumuz sürece kazanırız. Kazandığımızı düşünüyorum. Askeri durum zor ama saldırıları geri püskürtüyoruz.”