"Zamlar durmadıkça asgari ücret 10 bin olsa ne yazar!"

"Daha bir yıl önce, yine bu kürsüden söyledik: “esas olan alım gücünün artmasıdır” dedik. Soruyorum size, geçen yıl 2800 lira asgari ücret ile alınan ihtiyaçlar; bugün 5500 lira ile alınıyor mu alınmıyor mu? siz buna cevap verin!"

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM Genel Kurulu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2023 Bütçesi görüşmelerinde “zamlar durmadıkça asgari ücret 10 bin olsa ne yazar!” diyerek asgari ücreti ele aldı.

Girgin şunları söyledi:

“2016’dan beri, emeğin milli gelirden aldığı pay yüzde 40’tan 26’ya inerken; sermayenin payı yüzde 41’den 55’e çıktı.

Bu açılan makas sadece rakamları değil; aynı zamanda birbirinden uzaklaşan dünyaları işaret ediyor. Ve makasın keskin tarafı emekçilerin hayatını dilim dilim kesiyor.

 Bugün Türkiye’de, 4 kişilik bir ailenin her üyesi asgari ücretle çalışsa dahi yoksulluk sınırına ulaşamıyor. Mevcut asgari ücret, açlık sınırının 2 bin 200 lira altındadır!  Zamlar durmadıkça asgari ücret 10 bin olsa ne yazar! Türkiye, çalışan yoksullar ülkesi olmaya devam edecektir!

Sayın Bakan; Evlere şenlik bir TÜİK var. Talimatla üfürükten istatistik üretme kurumu… Ona göre bile %85 enflasyon olduğu yerde; İktidar, “işçiyi enflasyona ezdirmedik” diye laf ediyor! Hangi enflasyona ezdirmiyorsunuz? Silindir gibi ezdiriyorsunuz! Hiç mi çarşıya pazara çıkmıyorsunuz!

Bakanlık olarak 2023 Yılında Geçerli Olacak Asgari Ücreti Belirleme Çalışmaları için  anket yaptırmışsınız. İşverenlerin Asgari Ücret Beklentisi 7 Bin TL çıkmış. 2023 yılı için ortak beklenti 7 bin 845 TL çıkmış.  Ne güzel kurgu! Tek adam da öyle şey olmaz filan der, 150 lira ekler üstüne, öyle mi? Sonra da beklentinin üstünde verdik dersiniz! Bırakın bunları Sayın Bakan, anketle asgari ücret saptanmaz!

Daha bir yıl önce, yine bu kürsüden söyledik: “esas olan alım gücünün artmasıdır” dedik. Soruyorum size, geçen yıl 2800 lira asgari ücret ile alınan ihtiyaçlar; bugün 5500 lira ile alınıyor mu alınmıyor mu? siz buna cevap verin!

Yapılması gereken, tüm sendikaların katılımıyla, insan onuruna yakışır bir asgari ücret belirlemek ve eşel mobil sistemini getirip asgari ücretin enflasyon karşısında erimesinin önüne geçmektir.

Dün Genel Başkan Yardımcımız Sayın Veli Ağbaba’nın açıkladığı gibi, Cumhuriyet Halk Partisi olarak 2023 yılı için asgari ücret talebimiz en az 10 bin 128 TL’dir.

Soruyorum: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye’de çalışma barışını işverene teşvik, işçiye vergi zulmü ile mi sağlayacaktır?

2002 yılında brüt asgari ücret 222 lira, gelir vergisi tarifesinin ilk basamağı 3800 liraydı. Yani tam 17 kat. Bu oran 2010 yılında 12 katına, günümüzde ise 5 katına kadar gerilemiştir. 2000’den bu yana yeniden değerleme oranı kuruşu kuruşuna uygulansaydı önümüzdeki yıl gelir vergisinin ilk dilimi 71 bin lira değil, 182 bin lira olacaktı.

Emekçilerin dilim dilim soyulmasının önüne geçmek için adaletsiz vergi dilimini acilen güncellemek zorundasınız!”