YTÜ'de öğrencileri, engellemelere rağmen Uğur Kutay'a sahip çıktı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde faşist gruplar, 'Senaryo Yazımı' dersinde paylaştığı görüşleri sebebiyle hakkında Diyanet tarafından suç duyurusunda bulunulan akademisyen ve BirGün yazarı Uğur Kutay'a karşı toplandı.

YTÜ'de öğrencileri, engellemelere rağmen Uğur Kutay'a sahip çıktı

İHH, AGD, Yeni Nesil ve Yeni Hilal’in çağrısıyla islamcı gruplar Yıldız Teknik Üniversitesinde (YTÜ) Muhammed Peygamber’le ilgili sözleri gerekçesiyle şikayet üzerine açılan soruşturmada savunma verecek olan akademisyen Uğur Kutay’a karşı toplandı. Dışarıdan kişilere, İslamcı gruplara göz yuman güvenlik, öğrencilerin önüne ise barikat kurdu. Öğrenciler ise engelleri aştı hocalarına sahip çıktı.

Hocaları Uğur Kutay’a da destek veren öğrenciler de okulda toplanmaya başladı ancak öğrencilerin Sanat Tasarımı Fakültesine girişleri güvenlik tarafından engellendi. İslamcı grupların ve çok sayıda okuldan olmayan kişinin okula girişine engel olmayan güvenlik, okulun öğrencilerinin önüne barikat kurdu.

Öğrenciler ise fakülte binasına arka kapıdan girdi. Güvenlik koridoru ikiye böldü. Bir tarafta İslamcı gruplar bekleyişini sürdürürken koridorun diğer yanına ise fakülte öğrencileri geldi. Öğrenciler konuşma ve sloganlarla hocalarını destekledi. Öğrenciler dışarıdan gelen kişilerin fakülteden çıkarılmasını istedi.

Öte yandan Akademisyen Uğur Kutay, avukatı aracılığıyla savunmasını verdi. Şikayetçi öğrenciler de gelip ifadelerini verdiler.

Kutay’a destek vermek için bir araya gelen YTÜ öğrencileri basın açıklaması yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Okulumuz Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi Dr. Uğur Kutay’ın dersteki ifadelerinin çarptırılmasının ardından kendisine soruşturma başlatıldı. Şikayet dilekçesinin dışarı sızdırılmasıyla sosyal medyada çeşitli yapılanmaların temsilcileri dersteki tartışmayı da çarpıtarak hocamızı hedef haline getirdi. Geçtiğimiz Cuma ise okul öğrencisi olmayan birçok şahısla birlikte okul içerisinde provokasyon yaratıldı, tekbirlerle yürüyüş yapıldı. Şahıslar hem hocamıza hem bize tehditler savurdu. Bu yaşananlar okulda can güvenliğimizin olmadığının en büyük göstergesi.

Ülke gündeminde günlerdir tarikat cemaat yurtlarında yaşanan skandallar varken bu linç kampanyasının bir gündem değiştirme çabası olduğunun farkındayız. Ama bunun beyhude bir çaba olduğunu düşünüyoruz.

Üniversiteler ifade özgürlüğünün ve özgür tartışma ortamının olduğu yerlerdir. Bu noktada hocamıza yönelik linç girişimi, derslerinden alınması bu özgürlüğe ket vurmak anlamına gelmektedir. Biz özgürce tartışabileceğimiz, düşüncelerimizi özgürce ifade edebileceğimiz bir üniversite ortamında eğitim almak istiyoruz.

Bugün buna okulun sahini olan öğrenciler olarak birlik olup tepki göstermezsek yarın sansürle, baskılarla sesimizin daha da kısılacağının bilincindeyiz. Bu nedenle bugün hem kendi özgürlüklerimiz hem de hocamız Uğur Kutay’ın yaşadığı haksızlık için buradayız.

Bilimsel, laik, demokratik bir üniversite istiyoruz”