YÖK kaldırdık demişti: Kişiye özel ilanlar devam ediyor

Marmara Üniversitesi'nde araştırma görevlisi kadrosu için açılan ilanda aranan şartlar dikkat çekti.

YÖK kaldırdık demişti: Kişiye özel ilanlar devam ediyor
HABER MERKEZİ

Marmara Üniversitesi, Tarih bölümü için araştırma görevlisi ilanında ilginç bir özel şart koydu. İstenen özel şartın “soğuk savaş dönemi askeri ilişkiler konusunda çalışma” olduğu ilana sadece bir kişinin başvurabilmesi dikkat çekti.

Ancak YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın 2021’in Mart ayında yaptığı açıklamada: “Yeni YÖK olarak ilk kez hayata geçirdiğimiz ‘YÖK Akademik Kariyer Liyakat’ projemizin tanıtım toplantısında bazı akademik kadro alımlarında yaşanan durumlardan rahatsız olduğumuzu belirterek bunları engellemeye yönelik ‘düzenlemeler’ yapacağımızı ifade etmiştik.

Bu kapsamda yükseköğretim kurumlarımızın akademik kadro istihdamında ‘liyakat ve fırsat eşitliğini’ arttırmak amacıyla ‘Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nde yaptığımız düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yaptığımız bu çalışma neticesinde; profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi kadrolarının özel şartlarında adaylara ait tez/uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacak. Ayrıca, ilanın özel koşulunda belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemeyecek.

Belirli bir adayı tanımlayan özel şartların öğretim üyesi alımlarındaki atama ilanlarında yazılmasını engellemeyi hedefleyen ve ‘fırsat eşitliğini, rekabet ve kaliteyi önceleyen’ bu düzenlememizin yükseköğretimimiz ve Akademisyen adaylarımız açısından hayırlı olmasını dilerim…” demişti.