Yeni skandal PAEM sınavı mı? Üniversiteden 'açıklama' geldi

Anadolu Üniversitesi, 2022 Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM) sınavına ilişkin iddialarla ilgili basın açıklaması yaptı.

Yeni skandal PAEM sınavı mı? Üniversiteden 'açıklama' geldi

Polislik sınavları için soru kitapçıkları hazırlayan ‘Kariyer Hocam’ adlı yayın, ‘Misyon Koruma Deneme’ kitapçığındaki soruların 26 Haziran’daki Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM) 7’nci dönem sınavında çıktığını duyurdu.

Yayına göre sınavdaki soruların 32’sinden 18’i aynı, 14’ü de benzer çıktı.

Hatırlanacağı üzere Kamu Personel Seçme Sınavı’nda da KPSS9 Yediiklim Yayınları’nın soru kitapçığındaki 20 sorunun sınavda aynen sorulduğu ortaya çıkmıştı.

Konunun gündem haline gelmesi üzerine Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, sınav sorularının, Polis Akademisi Başkanlığı ile üniversite arasında imzalanan protokol çerçevesinde hazırlandığı ve sınavın 26 Haziran’da yapıldığı hatırlatıldı. Sınavın ardından soruların çalındığı iddiaları üzerine üniversite bünyesinde komisyon kurularak inceleme yapıldığı belirtilen açıklamada, “sınavda sorulan sorular ile deneme sınavlarında çıkan soruların hiçbirinin birbiriyle aynı olmadığı sonucuna varıldığı” kaydedildi.

“YAZILI SINAVLARIN DOĞASINDA VAR”

Açıklamada, 2022 PAEM İlk Derece Amirlik Eğitimi (emniyet mensubu) Öğrenci Adayı Yazılı Sınavı’nın tek başına belirleyici olmadığı söylenen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ön eleme yazılı sınavını geçen adaylar, Polis Akademisi tarafından mülakat ve fiziki yeterlilik sınavlarına tabi tutulmaktadır. Temel bilgi düzeyini ölçen ön eleme yazılı sınav soruları, üniversitemiz ile Polis Akademisi Başkanlığı arasında imzalanmış bulunan protokol çerçevesinde hazırlanmış ve sınav 26 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Protokol uyarınca sınavda adaylara 100 soru sorulmuş olup sorular ‘polis meslek mevzuatı (30 soru)’, ‘ceza muhakemesi hukuku (10 soru)’, ‘ceza hukuku (10 soru)’, ‘Anayasa hukuku (10 soru)’, ‘idare hukuku (10 soru)’, ‘insan hakları (10 soru)’, ‘Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi (10 soru)’, ‘genel kültür (10 soru)’ konu başlıklarını ihtiva etmiştir. Yukarıda verilen konu başlıkları, ilgili protokol ve mevzuat gereği önceden adaylara ve kamuoyuna açıklanmaktadır.

Sınavlara yönelik hazırlık kursu veren kurum ve kişiler bu konulara ilişkin çok sayıda deneme sorusu hazırlamakta ve farklı mecralarda bu soruları çözmektedirler. Hazırlık soruları büyük ölçüde geçmiş yıllarda sorulan soruların ve mevzuat hükümlerinin farklı biçimlerde ifade edilmesinden oluşmaktadır. Bu durum, tüm dünyada yapılan, bilgi düzeyini ölçmeyi amaçlayan yazılı sınavların doğasında vardır. Bu nedenle, adayları farklı beceri ve yetenekler bakımından da değerlendirebilmek için yazılı sınavın yanı sıra mülakat ve farklı yetenek sınavları uygulanmaktadır.”