Yeliz Toy: Çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atıyorlar

Bursa’da bir lisede “personel yetersiz” denildi. Okulun temizliği öğrencilere yaptırıldı. Bir öğrenci yaralandı. Okulun yöneticisi durumu “Her okulda yaşanabilir” diye savundu.

Yeliz Toy: Çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atıyorlar

Okullarda personel yetersizliği ciddi sorunlara neden oluyor. Bursa’da bulunan Profesör Fuat Sezgin Anadolu Lisesi’nde, okulda temizlik personeli olmadığı için her hafta beş öğrenci seçilerek temizlik yaptırılmaya başlandı. Geçen 21 Ekim’de 9. sınıf öğrencisi temizlik sırasında kapıya parmağını sıkıştırdı.

İddiaya göre öğrenciler, koridorda nöbetçi öğretmen aradı ancak ne öğretmen ne de müdür yardımcısı yerindeydi. Öğrenciler kendi imkânlarıyla ambulans çağırıp arkadaşlarını hastaneye götürdü. Parmağına dokuz dikiş atılan öğrencinin, doku kaybı fazla olduğu için parmağını kaybetme riski taşıdığı belirtildi.

Yaşanan olayı doğrulayan okul yöneticisi, “Biz normalde öğrencilere temizlik yaptırmıyoruz. Her öğrenci sadece kendi sırasının altını temizliyor. O gün de öğretmenimiz temizlik elemanı yetersizliğinden böyle bir temizliğe gerek görmüş. Okul idaresi olarak gereken her şeyi yaptık. Resmi ve fiili olarak ilgilendik. O kadar da basına yansıyacak bir durum olduğunu sanmıyorum. Her okulda yaşanabilecek bir durum” dedi.

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy konuyla ilgili yaptığı açıklamada okulları kadrolu personelsiz bırakan hatalı politikaların, çocukların sağlığını tehlikeye atmakta olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Okullarda kadrolu yardımcı hizmetli istihdam edilmediği için bu ihtiyacı karşılamak üzere İŞKUR tarafından 9 aylığına geçici personel görevlendirilmekteydi. Ancak İŞKUR’un getirdiği yeni kural binlerce okulu personelsiz bıraktı. İŞKUR bünyesinde son 5 yılda 9 aydan fazla istihdam edilmemiş olmak ve hane gelirinin 8250TL’ nin altında olması gibi kurallar nedeniyle okullarda çalışacak yardımcı hizmetli bulunamıyor. Milyonlarca işsizin yaşadığı bir ülkeyi İsveç gibi görmek ve böylesine katı kurallar getirmek, 9 aylık geçici işin bile dağıtılmak zorunda kalındığı bir ülke gerçeğini örtmez. Bursa’da okul müdürlerinin köy köy dolaşıp İŞKUR’da 9 ay çalışmamış işçi aradığı bir süreci yaşıyorken, yapılması gereken bu akıl dışı kuralı ortadan kaldırıp okulların yardımcı hizmetli sorununu çözmektir. Okulların yardımcı hizmetli personel eksiğiyle başlamış olması daha ilk haftadan başta ishal olmak üzere bir takım hastalıkların yaygınlaşmasına neden oldu. Covid salgını da devam ederken okulları kadrolu personelsiz bırakan hatalı politikalar, çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atmaktadır.”