Yargıda 'Hakyolcular' krizi

Bakan Bekir Bozdağ operasyona sıcak bakarken AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise kavga istemediği ifade ediliyor.

Yargıda 'Hakyolcular' krizi

Yargı bürokrasisinde etkin olduğu birçok kez dile getirilen, İskenderpaşa cemaatine bağlı ve Hakyolcular olarak bilinen gruba yönelik bir operasyon hazırlığı iddiası ortaya atıldı.

Operasyon için Cumhurbaşkanlığı’na bir liste sunulduğu, hakim ve savcıların Haziran ayındaki atama/tayin kararnamesinde bu kişilere tenzili rütbe, yer değişikliği yapılacağı belirtiliyor. Ancak Saray’da bu cemaatten çok sayıda bürokratın da olmasının ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “kavga etmeyin” talimatının operasyonun “yumuşak” düzeyde kalmasını sağlayabileceği ifade ediliyor.

Konuya ilişkin Gerçekgündem‘deki “Bir kulis bir iddia” köşesinde şu ifadeler yer aldı:

“Hakyolcular olarak bilinen yapının, yargıda çok etkili olduğu, Ankara’da herkes tarafından biliniyor. Bunun temel güvencesinin de önceki Adalet Bakanı Abdulhamit Gül olduğu da sıklıkla dile getirilir. Ancak Bakan’ın görevden alınmasından sonra, Hakyolculara bir operasyon geleceği kulislerde sıklıkla ifade ediliyor. Biz de bu söylemin peşine düştük ve önemli bilgilere ulaştık.

Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı’na getirilmesinden sonra Hakyolculara operasyon yapılacağı konusu neredeyse herkesin kesin gözüyle baktığı bir gerçeklik haline gelmiş. Özellikle HSK’da bu söylem ayyuka çıkmış durumda. AKP içinde de bu konu sıklıkla konuşulur hale gelmiş. Hatta bir beklenti haline geldiği de söylenebilir.

Temel söylem şu: Saray’a bir liste sunulduğu, hakim ve savcıların Haziran ayındaki atama/tayin kararnamesinde bu kişilerin tenzili rütbe, yer değişikliğiyle operasyona uğrayacağı yoğun konuşulan konuların başında.

Hakyolculara yönelik operasyona Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da sıcak baktığı ancak saray içerisinde çok üst düzeyde Hakyolcu bürokratların olması, operasyonlara engel olunacağı ya da en azından yumuşatılacağı görüşünü de canlı tutuyor.

Cumhurbaşkanının, zaten ‘kaynayan kazan’ görüntüsü nedeniyle şikayetçi olduğu, bu nedenle kavga edilmemesi talimatı verdiği de söylenenler arasında. Görüştüğümüz Saray kaynakları, bu nedenle operasyonunun görüntüde, makyaj niteliğinde olacağı belirtiliyor.”