Yalanlar ve gerçekler: Rakamlarla Türkiye ekonomisi

TKH ekonomi masası "Yalanlar ve gerçekler rakamlarla Türkiye ekonomisi" adlı bir rapor yayınladı

Yalanlar ve gerçekler: Rakamlarla Türkiye ekonomisi

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) “YALANLAR VE GERÇEKLER RAKAMLARLA TÜRKİYE EKONOMİSİ” adlı bir rapor yayınladı.

TKH Ekonomi Masası’nın hazırladığı raporun konu başlıkları şöyle: Gelir adaletsizliği, asgari ücret ile açlık sınırı ve yoksulluk sınırı karşılaştırılması, asgari ücretin dolar karşısında yıllara göre durumu, ve asgari ücretle çalışan kişi sayısı.

TKH yaptığı açıklamada AKP iktidarının emekçi kitleleri manipüle ederek gerçekleri sakladığını, “ekonomi şaha kalkacak” veya “ekonominin kitabını biz yazdık” gibi söylevler kullanarak  pembe bir tablo çizildiğinin yalanla bir gerçeklik yaratıldığının ve uzun  zamandır ağır bir işsizlikle  kendini gösteren  ekonomik krizin, bugün kur-enflasyon-faiz üçlüsüyle karşımıza çıkarak, emekçi halka gelir adaletsizliği ve hayat pahalılığı bırakıldığının altı çizildi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

“Türkiye’yi 20 yıldır AKP yönetiyor. 20 yıldır ülke ekonomisinin geldiği yer AKP tarafından manipüle edilerek toplumu yanıltan ve emekçileri aldatan bir algı operasyonuyla resmediliyor. Ülkedeki ekonomik kriz ağırlığını her geçen gün daha da artırıyor. “Ekonomi şaha kalkacak” ve “ekonominin kitabını yazdık” diyen AKP’nin pembe tablo çizdiği ve kendince başarı öyküsü olarak anlattığı ekonomik rakamlar, ekonominin rayından çıktığını ve derin bir krizle karşı karşıya kaldığını gösteriyor.
Uzun bir zamandır ağır bir işsizlikle kendini gösteren kriz, bugün kur-enflasyon-faiz göstergelerinde yaşanan değişimle karşımıza çıkarken toplumda yoksullaşma, gelir adaletsizliğinin derinleşmesi, hayat pahalılığı, işsizlik ve gelecek kaygısıyla somutlanıyor. Dış borca dayalı, sıcak paraya bağımlı ve inşaat odaklı ekonomi politikası ülkeyi emperyalist tekellerin ve sermaye sınıfının yağmasına açmış, Hazine rezervleri tüketilmiş, toplanan vergiler sermaye sınıfına kaynağa dönüşmüş, başta yandaşlar olmak üzere sermaye sınıfı palazlanmış, üretimin yerini rantiye almış, Türkiye sıcak para adına uyuşturucu ticaretinin merkez üssü haline getirilmiş, tarım çökertilerek dışı bağımlı kılınmıştır.
Kimin yalan kimin gerçekleri söylediği ekonomik verilerin tablolarında ortaya çıkıyor. TKH Ekonomi Masası olarak hazırladığımız “Rakamlarla Türkiye Ekonomisi” raporu, ekonomik gerçekliği gözler önüne seriyor.”

https://tkh.org.tr/wp-content/uploads/2022/01/Tu%CC%88rkiye_Ekonomik_Tablosu.pdf