Üretimi durduran Çimsetaş işçileri SMS'le işten çıkarıldı

MESS grup sözleşmesinde sefalet zammını kabul etmeyen ve iş bırakan Birleşik Metal-İş üyesi Çimsataş işçilerinden 25'i, SMS'le işten çıkarıldı. Sefalet zammını reddeden işçilerin direnişi sürüyor.

Üretimi durduran Çimsetaş işçileri SMS'le işten çıkarıldı

MESS grup sözleşmesinde sefalet zammına imza atılmasını kabul etmeyerek iş bırakan Birleşik Metal-İş üyesi Çimsataş işçilerinin direnişi sürüyor. İşçilerin ek zam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebine karşılık vermeyen işveren 25 işçiyi “işyeri işgali” gerekçesiyle işten attı.

140 bin metal işçisinin örgütlü olduğu Türk Metal-İş, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikaları, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yaptıkları görüşmeler sonunda grup Toplu İş Sözleşmesi’nde anlaştı.

Sendikalar, elde edilen sonuçtan memnun olsa da tabandaki işçi aynı fikirde değil. Mersin’de Birleşik Metal İş üyesi Çimsataş işçileri, sendikaların imza attığı TİS’i protesto etmek için iş bırakma eylemi yaptı.

İşçiler, TİS’e ek protokol eklenmesi talebini sendikalarına iletti. Sendika yetkileri ve işveren sendikası MESS yetkililerinin görüşmesinden işçinin taleplerine yanıt değil, işçi çıkarma kararı çıktı.

BirGün’den Abidin Yağmur‘un haberine göre 25 işçi, iş akitlerinin feshedildiğini cep telefonlarına gelen mesajla öğrendi. İşçiler, işten atma kararı alınana kadar üretim yapmama kararı aldı ve fabrika kapısında beklemeye başladı.

İşveren tarafından işçiye gönderilen mesajda, “İşyerinde 12/01/2022 tarihinde saat 16:00’dan itibaren iş bırakmak suretiyle başlattığınız ve işyeri işgaline dönüşen yasa dışı eylemi sona erdirerek işbaşı yapmanız ya da işyerini terk etmeniz için yazılı ve sözlü olarak yapılan duyuru ile ihtarlara rağmen yasa dışı eyleme devam ettiğinizden; Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu m.70 ile İş Kanunu m.25/II-h hükümlerine göre iş sözleşmeniz haklı sebeple, ihbar ve kıdem tazminatı ödemeksizin 13 Ocak 2022 tarihinde feshedilmiştir” denildi.