Zelenski: Bir kuklanın portresi

Neo-Nazi çete liderlerine kahramanlık nişanı veren, Avrupa Birliği’nin kapılarını tırmalayan, ABD’nin ve NATO’nun taşeronluğuna soyunan Volodimir Zelenski’nin temsil ettiği rejimi yazdık.

Zelenski: Bir kuklanın portresi

ALEV DOĞAN

Liberaller, açık ya da çekingen NATO’cular, ABD ve AB emperyalizminin distribütörlüğünü üstlenenler tarafından “kahraman” ilan edilen, “bağımsız bir Ukrayna” için mücadele ettiği ve ülkesini “arslanlar gibi savunduğu” iddia edilen Volodimir Zelenski’nin bu janjanlı ambalajını kazıyınca altından neler neler çıktığını göstermeye çalışacağız bu yazıda. Yazının sonunda, okuyucularımız kendisi için diledikleri sıfatı kullanabilir, takdir onların, biz kısaca bir kuklanın portresi diyelim ve geçelim.

Ülkesinde biyolojik silah üretilmesi için ABD Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilen 30 tane askeri biyolojik silah laboratuvarı kurulmasına izin veren bir insandan, “bağımsızlık sevdalısı” yaratmaya çalışmak zor bir iş. Aynı zamanda, Avrupa Birliği bizi alsın, NATO üyesi olalım, ABD sürekli sırtımızı sıvazlasın diyen birinde de… Ama emperyalistler zoru oldurma konusunda maharetlidir, haklarını teslim edelim ve merceğimizi Zelenski’ye çevirelim.

NEO-NAZİ ÇETECİSİNE KAHRAMANLIK ÖDÜLÜ VEREN BİR YAHUDİ

Bir fotoğrafla başlayalım önce. Zelenski’nin, Ukrayna’da faaliyet gösteren Neo-Nazi örgütlenmesi Sağ Sektör komutanı Dmytro Kotsyubaylo’ya “Ukrayna kahramanı” ödülünü verdiği fotoğraftan bahsediyoruz. Tarih Zelenski’yi kayıtlara öncelikli olarak Neo-Nazi’lerle işbirliği yapan, onların elini kıvançla sıkan, bir çeteciye kahramanlık ünvanı veren bir Yahudi olarak geçti. Ukrayna hükümeti ise irili ufaklı Neo-Nazi örgütlenmelerinin önünü açarken, Donbass’ta 14 bin sivilin vahşice katledilmesinden sorumlu Azov Taburu’nu resmen Ukrayna ordusuna dahil etti.

Hatırlanacağı üzere, Ukrayna’da 2010’da iktidara gelen Viktor Yanukoviç, 2013’te Avrupa Birliği ile yapılan ortaklık anlaşmasını askıya alması nedeniyle, 2014’te ABD-NATO-Soros işbirliği ile düzenlenen tezgahla devrilmişti. Bu tezgâhın “başarı”ya ulaşmasındaki en büyük pay sahibi olan Neo-Nazi’ler ise, paramiliter bir güce dönüşerek, ağırlıklı olarak Rus nüfusun yaşadığı ve darbenin ardından halk cumhuriyetleri ilan edilen, Lugansk ve Donetsk’te etnik kıyıma başladılar ve binlerce sivili katlettiler.

2 milyar dolara yaklaşan serveti ile Ukrayna’nın önde gelen oligarklarından olan İgor Kolomoysky başta Azov Taburu olmak üzere 50’ye yakın paramiliter gücü finanse ededursun, Svoboda gibi Nazi artığı partiler darbe hükümetinde yerlerini alacaktı. Maidan darbesinde, Kiev’deki bir sendika binasını içindeki 50 kişi ile ateşe verecek kadar gözü dönmüş bu güruhun, geçtiğimiz günlerde “Ulusal Muhafızların Azak savaşçıları, Kadırov orklarına karşı kurşunları domuz yağıyla yağladı” mesajıyla militanların kurşunları yağladıkları görüntüleri içeren bir video paylaşması açıkçası kimseyi şaşırtmadı.

Bu Neo-Nazi sever hükümetin son icraatı da, Nazi’lere karşı tarihi bir mücadele veren ve insanlığı bu beladan kurtaran komünistleri tutuklamak oldu. Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu’nun duyurduğu habere göre Ukrayna Leninist Komünist Gençlik Birinci Sekreteri Mikhail Kononovich ve kardeşi Aleksander Kononovich Ukraynalı yetkililerce ”gözaltına” alındı.

PANDORA BELGELERİNDEN DE ZELENSKİ ÇIKTI

Sovyetler Birliği’nin çözülmesiyle beraber, Rusya’da olduğu gibi Ukrayna’da da, devlete ait varlıkların hızlı şekilde özelleştirilmesiyle birlikte türeyen oligarkların, mevcut Ukrayna hükümetinin de etkin bir bileşeni olduğunu söylemekte beis yok. Sosyalizmin mirasını yiyen bu akbabaların toplam servetinin, ülkedeki tüm nihai ürünlerin/GSYİH yüzde 85’ine eşit olduğu herkesçe bilinen bir gerçek. Dünyada büyük yankı uyandıran Organize Suç ve Yolsuzluk Araştırma Projesi’nin, Ekim 2021’de yayınladığı Pandora Belgeleri’ne biraz bakınca bu oligarkların, “kahraman” Zelenski ile teması da rahatlıkla görülebiliyor.

Pandora Belgeleri’nde yer alan bilgilere göre Zelenski’nin İngiliz Virgin Adaları, Güney Kıbrıs ve Belize’de off-shore şirketlere sahip ve 2012’ye kadar uzanan off-shore belgelerinde milyar dolarlık dolandırıcılık yapıldığı görülüyor.

2019’da seçimlere “yolsuzlukla mücadele” propagandası ile giren Zelenski’nin en büyük destekçisi de 5,5 milyar dolarlık yolsuzlukla suçlanan oligargk Ihor Kolomoisky. Zelenski, ise off-shore şirket ağına Kolomoisky’nin Privatbank’ından 41 milyon dolar fon alarak dahil olmuş. Zeleski, eşi Olena Zelenska ve yakın ekibinin 14 off-shor şirketinde ortaklığı olduğu Pandora Belgeleri’ne yansırken, Zelenski’nin deniz aşırı şirketlerine ortak olan Serhiy Shefir ve Ivan Bakanov isimleri ise dikkat çekiyor. 2019’da devlet başkanı olan Zelenski, off-shore ortağı Serhiy Shefir’ı, cumhurbaşkanı yardımcılığına, Ivan Bakanov ise Ukrayna Güvenlik Servisi’nin başına atadığını hatırlatalım. Zelenski ve suç ortaklarının, yolsuzlukla elde edilen kaynaklarla Londra’da 6 milyon dolar değerinde iki gayrimenkul satın aldıklarını da ekleyelim.

EMPERYALİZM SEVDALISI BİR “BAĞIMSIZLIKÇI”

Belki de tüm bunlar arasında, üzerinde en çok durulması gereken nokta, Zelenski’nin emperyalizmin kuklası olduğu gerçeği. Geçtiğimiz gün, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, NATO’ya, ABD’ye avuç açan Zelenski’nin video konferans yoluyla ABD’li senatörler ve Temsilciler Meclisi üyeleriyle görüştüğünü açıklamıştı.

Schumer’in Amerikan medyasına yaptığı açıklamaya göre, Zelenski görüşmede ülkesinin Rusya’ya karşı savunmasını güçlendirebilmek için şiddetle uçağa ihtiyacı olduğunu ve bu konuda ABD’nin yardım etmesini beklediklerini söyledi.

Toplam 280’den fazla senato ve meclis üyesinin görüşmeye katıldığını bildiren Schumer, “Bu uçaklara (Ukrayna’nın) ihtiyacı had safhada. Ben de yönetimin bunları sağlaması için elimden geleni yapacağım” değerlendirmesinde bulundu.

Schumer, Kongrenin Ukrayna’ya insani ve savunma yardımı anlamında 10 milyar dolarlık pakete onay vereceğini ve Ukrayna halkını desteklemeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.

ABD yönetimi Ukrayna’ya destek amacıyla 10 milyar dolarlık bir paket için Kongre’ye başvurmuş, kısa süre önce de 350 milyon dolarlık savunma yardımının Kiev’e gönderilmesini onaylamıştı.

SONUÇ YERİNE

Zelenski’yi olabildiğince objektif bilgiler ışığında resmettiğimiz portremizin sonunda, “Kendisi bir kahraman mıdır, yoksa bir kukla mıdır?” sorusunun yanıtını okuyucuya bırakalım. Takdir onların.

* Bu yazı Sosyalist Cumhuriyet gazetesinin 232. sayısında yayınlanmıştır.