Ukrayna: ABD ve Türkiye’nin de garantör olduğu yeni bir anlaşma imzalayalım

Halkın Hizmetkarı Partisi'nden yapılan açıklamada, Budapeşte Memorandumu yerine güvenlik garantileri anlaşması imzalanmasından yana oldukları belirtilirken ABD, Türkiye ve komşu ülkelerin garantör ülke olabileceği kaydedildi.

Ukrayna: ABD ve Türkiye’nin de garantör olduğu yeni bir anlaşma imzalayalım

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in kurucusu olduğu, iktidar partisi Halkın Hizmetkarı Partisi, Budapeşte Memorandumu yerine ABD, Türkiye ve Ukrayna’ya komşu ülkelerle güvenlik garantileri anlaşması imzalanmasını önerdi.

Halkın Hizmetkarı Partisi’nden yapılan açıklamada, Budapeşte Memorandumu yerine güvenlik garantileri anlaşması imzalanmasından yana oldukları belirtilirken ABD, Türkiye ve komşu ülkelerin garantör ülke olabileceği kaydedildi. Rusya’nın garantör ülkeler arasında olup olmayacağına ilişkin bir ifadeye yer verilmedi.

Yakın gelecekte Ukrayna’nın NATO’ya katılmasının imkansız olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Devletimizi korumak için sadece anayasadaki ‘İttifak’a giden yolla’ ilgili satırları kullanamayız. Bu yol, siyasettir. Fakat silah değil. Uçaklar değil. Devletin korunması değil. Bu nedenle somut şeyleri konuşmalıyız. NATO bizi kabul etmeye hazır olana kadar Ukrayna’nın tam güvenliğini sağlayabilecek somut bir anlaşmayı konuşmalıyız. Bu, Budapeşte Memorandumu’ndan farklı olmalı, Ukrayna’nın güvenliğinin garantörü olacak devletlerin somut siyasi, ekonomik ve askeri adımlarını öngörmelidir” dendi.