Türkiye ile İran arasında kadın alanında işbirliği anlaşması

İran ve Türkiye arasında iki ülkenin kadınlarının ortak sportif ve bilimsel faliyette bulunmasını içeren anlaşma imzalandı.

Türkiye ile İran arasında kadın alanında işbirliği anlaşması

İran İslam Cumhuriyeti haber ajansında yer alan habere göre Kadın ve Aile İşlerinden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ensiye Hazali,  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile bir araya gelerek, kadın alanında ortak iş birliği önerisinde bulunduğu ve  bu işbirliği önerisinin Türk yetkililer tarafından memnuniyetle karşılandığı aktarıldı.

New York’ta BM Kadının Statüsü Komisyonu’nun 66. toplantısı sırasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile bir araya gelen Hazali, iki ülkenin dini, kültürel ve sosyal ortak noktalarına değinerek, ”İran İslam Cumhuriyeti kadınların toplumda siyaset, bilim, tıp, spor vb. alanlarda güçlendirilmesi için birçok eyleme imza atmıştır” diye konuştu.

Kadınların güçlendirilmesini, kadın işlerini ve İranlı kadınların bilimsel ilerlemelerini anlatan Hazali, İranlı kadınların spordaki başarılarına ve çeşitli yarışmalarda altın madalya kazandığına değinerek, İran ve Türkiye’nin her alanda işbirliği yapmasını umduğunu dile getirdi.

İki ülke arasında işbirliği anlaşması imzlamak üzere Derya Yanık’ı Tahran’a davet eden Hazali, bu mutabakatla iki ülke kadınları arsaında spor yarışmaları ve ortak bilimsel projeler düzenlenmesini önerdi.

Hazali’nin önerisini memnuniyetle karşılayan Derya Yank ise, İran ziyareti sırasında bazı fikirleri hayata geçirebilme umudunu dile getirdi.

‘ORTAK EYLEM PALANI BÖLGEDE OLUMLU ETKİ BIRAKIR’

Kadınların güçlendirilmesi alanında iki ülke arasındaki işbirliğini memnuniyetle karşılayan Yanık, Türkiye’nin 18-29 yaş arası kadınların güçlendirilmesi için benzer bir programı olduğunu ve iki ülkenin ortak eylem ve faaliyetlerinin tüm bölgeye olumlu etki bırakmasını umduğunu kaydetti.

İranlı kadınların toplumun çeşitli kesimlerinde yer almasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Yanık, ülkesindeki kadınların ev işleri alanındaki faaliyetlerine işaret ederek, İranlı ve Türk kadınlarının ortak kültürleri, alışkanlıkları ve gelenekleri göz önüne alındığında birbirleriyle iyi bir işbirliği içinde olmalarını umduğunu dile getirdi.

Kadının Statüsü Komisyonu’nun korona salgını nedeniyle iki yıllık bir aradan sonra 66. yıllık toplantısı 14 Mart Pazartesi gününden itibaren New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde yapılacak.