TÜRASAŞ, hukuksuzca işçilerin maaşlarından kesinti yapmış

Yönetiminin tamamı AKP döneminde İBB’de yöneticilik yapan isimlerden oluşan TÜRASAŞ’ın, mevzuata aykırı bir biçimde işçilerin maaşından her ay kesinti yaparak spor kulüplerine para aktardığı ortaya çıktı.

TÜRASAŞ, hukuksuzca işçilerin maaşlarından kesinti yapmış

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile 3 Mart 2020 tarihinde TÜDEMSAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜVASAŞ birleştirilerek kurulan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii’nin (TÜRASAŞ) mali hesaplarında yapılan incelemeler, mevzuata aykırı uygulamaları açığa çıkardı.

KAYNAKTAN KESİNTİ

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre 2020 yılına yönelik mali denetimler kapsamında TÜRASAŞ’ın mali hesapları mercek altına alındı. İdarenin mali hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, işçi maaşlarından kesinti yapıldığını tespit etti. Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası ile TÜRASAŞ arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’nde, “Spor Yardımı” başlıklı bir madde bulunduğu anlaşıldı. Maddenin, “Kuruluşumuzu temsil eden ve 1 Haziran 1975 tarihinden önce kurulan mahalli Demirspor kulüplerine maddi destek sağlamak üzere işçilerin aylık ücretlerinden her ay spor yardımı olarak 10 TL kesinti yapılır” ifadesini içerdiği bildirildi. İdarenin, bu maddeye dayanarak işçi ücretlerinden, “Kaynakta kesinti yapılmak suretiyle” spor kulüplerine aktarımda bulunduğu belirtildi.

KANUNA AYKIRI

Denetçiler, Toplu İş Sözleşmesi gereği işçiden yapılan kesintinin kanunun emredici hükümlerine aykırılık teşkil ettiğini vurgulayarak, personelin maşından kesinti yapılmaması konusunda idareyi uyardı. Kanuna aykırı uygulamanın TÜRASAŞ, TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ ve TÜDEMSAŞ’ın 1 Ocak 2020-30 Temmuz 2020 tarihlerini kapsayan hesap ve işlemlerinde de mevcut olduğu ifade edildi.

ONAYSIZ YAPILAMAZ

Mevzuata aykırı uygulamaya yönelik konuşan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, “Anadolu’da spor kulüplerimizin yaşaması önemlidir. Ama emekçilerimizin izni ve onayı olmadan maaşlarından böyle kesintiler yapılmamalıdır. Sadece istekleri doğrultusunda yapılmalıdır” dedi. TÜRASAŞ’ın, “İBB’den ayrılan bürokratlara dolgun maaşlı koltuk bulmak için” kurulduğunu savunan Çakırözer, “İlle de bir kesinti yapılacaksa, TÜRASAŞ’ın milyonlarca liralık bütçesinden yapılmalıdır” diye konuştu.

***

Yönetimde tanıdık isimler

TÜRASAŞ’ın yönetiminde yer alan isimlerin AKP idaresindeki İBB’de görev üstlenen kişilerden oluşması dikkati çekiyor. İdarenin yönetiminde yer alan isimler ve kariyer öyküleri ise şöyle sıralanıyor:

•1995 yılı itibarıyla İBB’ye bağlı şirketlerde yöneticilik yapan İrfan İşpir, 2018 yılında ayrıldığı Metro A.Ş.’nin ardından 2020 yılında atandığı TÜRASAŞ’ta Genel Müdür Yardımcısı.

•2005 yılında İBB Ulaşım Daire Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nde göreve başlayan ve çeşitli İBB iştiraklerinde yöneticilik yapan Murat Baştor, TÜRASAŞ’ta Yönetim Kurulu Üyesi.

•2002’de İSKİ’ye giren Ömer Abdullah Karagözoğlu, Temmuz 2020 itibarıyla TÜRASAŞ’ta Yönetim Kurulu Üyesi.

•2014’te İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Müdürü olarak atanan Enver Mamur, 2021’de kapısından girdiği TÜRASAŞ’ta Yönetim Kurulu Üyesi.

***

Dönem zararı 109 milyon TL

Usulsüz işe alım iddiaları ile gündeme gelen TÜRASAŞ’ın mali tabloları da kısa bir dönem önce gündeme geldi. Şirketin kurulduğu yıl 33 adet lokomotifin ve 86 adet yük vagonunun bakımını, onarımını ve revizyonunu üstlendiği, dönem zararının ise 109 milyon 700 bin TL olduğu tespit edildi. Ayrıca Sayıştay raporlarına göre; TÜRASAŞ’ta yapılmayan işler için şirketlere milyonlarca lira ödendi. Hatalı uygulamalar sonucunda kurum, yüklü bir tazminat ödeme riskiyle karşı karşıya bırakıldı.