TMMOB Kadıköy'den seslendi: Türkiye'nin her tarafını Gezi yapacağız

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Gezi Davası’nda verilen mahkumiyet kararlarını İstanbul’da protesto etti.

TMMOB Kadıköy'den seslendi: Türkiye'nin her tarafını Gezi yapacağız

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB),  Gezi Parkı davasında verilen hapis cezalarına karşı bugün Kadıköy İskele Meydanı’nda “Gezi’ye, emeğimize ve mesleğimize sahip çıkıyoruz” diyerek basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya aralarında Türkiye Komünist Hareketi’nin de bulunduğu siyasi partiler ile dernek, sendika ve meslek örgütleri temsilcileri ve Gezi davası hükümlülerinin aileleri katıldı. Açıklama sırasında “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atıldı.

“ARKADAŞLARIMIZ, İSTANBUL’UN SON YEŞİL ALANININ BİR AVUÇ AYRICALIKLI ZÜMRENİN KULLANIM MERKEZİ YAPILMASINA KARŞI ÇIKTILAR”

Basın açıklamasını okuyan TMMOB İstanbul İl Koordinasyonu Genel Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, şu ifadeleri kullandı:

“Arkadaşlarımız, kendi meslekleri doğrultusunda, bilimsel ve teknik doğrultular çerçevesinde Topçu Kışlası’nın mekansal kullanımına, kamusal bir alanla sınırlandırılmasına karşı çıktılar. Ne istedi arkadaşlarımız? Mekanın kullanım değeri yerine, sermaye lehine değişim ögelerinin öne çıkarılmasına karşı çıktılar. Ne istedi arkadaşlarımız? Kışla ile tüm İstanbul’un kullandığı bir kamu mekanın kapalı bir mekana dönüştürülerek bir AVM’nin yapılmasına karşı çıktılar. Ne istedi arkadaşlarımız? İstanbul’un son kalan yeşil alanlarını sermayenin ve bir avuç ayrıcalıklı zümrenin kullanım merkezi yapılmasına karşı çıktılar. Çünkü bizler, küçük bir azınlığın yararına çalışmayı değil, büyük çoğunluğun yani toplumun yararına çalışarak insanlaşma yolunu seçmiş bir mühendis, mimar, şehir plancılarıyız. Tutuklu arkadaşlarımızın yargılanması değil, onların bu yönde serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Tüm arkadaşlarımızın yanındayız. Doğru bildiklerimizi söylemekten, halkımızın ve kamunun yararını savunmaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Basın açıklamasına katılan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise şöyle konuştu:

“GEZİ KORKUSU BİTMEDİ”: Bizler, bugün burada, bir adalet ayıbına, bir hukuk ayıbına ‘hayır’ demek için toplandık. Bizler, bugün burada, tutuklanan arkadaşlarımızın yalnız olmadığını, kalplerimizin ve yüreklerimizin onlarla attığını göstermek için toplandık. Sevgili dostlar, buradan bir selam da Silivri’ye gönderiyoruz. Bakırköy’e gönderiyoruz.

Sevgili dostlar, Gezi direnişinin üzerinden tam 9 yıl geçti, ama siyasi iktidarın Gezi kabusu, Gezi korkusu bitmedi. Çünkü Gezi’de yaratılan o paylaşımcı değerlerler, o dayanışmacı değerler, Gezi’de duvarlara yansıyan mizah, Gezi’de hep birlikte kurduğumuz barikatlar, birlikte söylediğimiz şarkılar, bir arada duran milyonlar hala iktidarın gece uykularını kaçırmaya devam ediyor. Siyasi iktidar her ne kadar yalanlarla, kurgu iddianamelerle, davalarla kötülemeye çalışırsa çalışsın Gezi, bu ülkenin başına gelmiş en güzel şeyidir. Gezi, bu ülkenin onurlu geçmişidir, umutlu geleceğidir. Gezi, bu ülke halkının bu ülke ortak mekanlarına, parklarına, bahçelerine, fabrikalarına, yaşam alanlarına sahip çıkma, bugünü koruma ve geleceği kurma iradesinin zirvesidir.

Siyasi iktidar, işte bunun için Gezi’ye saldırıyor. İlk günden itibaren TOMA’larla üzerimize geldiler, gaz bombalarıyla üzerimize geldiler ama bizleri susturamadılar. Abdocan’ı, Mehmet’i, Hasan’ı, Ethem’i, Berkin’i elimizden aldılar ama bizleri yıldıramadılar. İnsanları tutuklayabilirsiniz ama o insanların düşüncelerini, onların savunduğu toplumcu değerleri asla dört duvar arasına sıkıştıramazsınız. İşte burada toplanan mühendisler, mimarlar ve Türkiye’nin dört bir tarafında adalet nöbetlerimize katılan tüm ülke halkı, Gezi’nin bu ülkenin vicdanı olduğunu biliyor.

TÜRKİYE’NİN HER TARAFINI GEZİ YAPACAĞIZ: Türkiye’nin her tarafını Taksim, Türkiye’nin her tarafını Gezi yapacağız. Arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar Türkiye’nin her tarafında alanlarda olacağız, meydanlarda olacağız. İnanıyoruz ki biz, en kısa zamanda arkadaşlarımıza yeniden buluşacağız, yeniden bu alanlarda olacağız, yeniden TMMOB örgütü altında birlikte mücadele etmeye, birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Şunu iyi bilsin siyasi iktidar; siyasi kararların ömrü, siyasi iktidarlar kadardır. Bu iktidarın da ömrü dolmuştur.”