TKH'den İzmir buluşması: Ülkenin komünist partisi yükseliyor

Yoğun katılımla düzenlenen etkinlikte TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek, sol bir program etrafında bu ülkenin devrimci güçlerinin ve partilerinin yeni bir umudu, alternatifi ortaya koymak zorunda olduğunu vurguladı.

TKH'den İzmir buluşması: Ülkenin komünist partisi yükseliyor

Türkiye Komünist Hareketi (TKH), Türkiye’nin bir dizi ilinde gerçekleştirdiği örgütlenme toplantılarının İzmir buluşması büyük bir coşku ve yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Bornova Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen etkinlikte saygı duruşundan sonra İzmir İl Komitesi adına açılış konuşmasını Kenan Doğan yaptı.

“İŞÇİ SINIFININ SİYASETE, SİYASETİN İŞÇİ SINIFINA İHTİYACI VAR”

AKP’nin 20 yıllık tahribatına karşı başka bir düzenin başka bir Türkiye’nin ortaya çıkması gerektiğini söyleyen Doğan, “Emeğin iktidarda olduğu sömürünün ve eşitsizliğin ortadan kalktığı ülkenin yönetiminde emekçilerin, kadınların, gençlerin söz sahibi olduğu sosyalist bir Türkiye istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Sözlerine işçi sınıfının mücadelesinin önemini vurgulayarak devam eden Doğan, “İşçi sınıfının siyasete, siyasetin işçi sınıfına ihtiyacı var bunun için de emekçilerin, kadınların, gençlerin siyasal temsiliyetini üstlenen güçlü bir komünist partiye ihtiyacı var. TKH, ülkenin gerçek bir komünist partisini kurmak için büyük bir heyecan ve kararlılıkla kollarını sıvamıştır. Bütün dostlarımızı emek, laiklik, bağımsızlık ve sosyalizm mücadelemize omuz vermeye çağırıyoruz.”

“BÖYLESİ BİR SEÇİMDE SOLUN ÖNÜNDE BÜYÜK BİR GÖREV VARDIR”

Etkinliğin devamında söz alan TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek ise, ülkenin yeni bir komünist partisinin inşa edilmekte olduğunu vurguladı. Tekerek,“Partimiz Türkiye Komünist Hareketi, 1920’de Bakü’de kurulan Türkiye Komünist Partisi’nin bugünkü devamcısıdır. Partimiz Türkiye Komünist Hareketi, ülkenin yeni komünist partisini inşa etmektedir. Partimiz, emperyalizme karşı mücadeleyi sırtlayan bir partidir. Partimiz, gericiliğe karşı laiklik mücadelesi veren bir partidir; sömürüye karşı eşitlik mücadelesi veren bir partidir ve bugün partimiz, gençlerin, kadınların ve emekçilerin örgütlendiği mücadele etmek isteyenlerin kapısını çaldığı bir parti olarak yoluna devam etmektedir” dedi.

Tekerek konuşmasının devamında yaklaşan seçimlere ilişkin TKH’nin tavrına da ilişkin böylesi bir seçimde komünistlerin, sosyalistlerin ve en genel anlamıyla solun önünde büyük bir görev olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

“Bugün emekçi sınıfların talep ve özlemleri düzen siyasetinin kanatlarının manipülasyonlarına ve sahte umutlarına kurban edilemez. Halkımız buna mahkûm bırakılamaz. Böylesi bir seçimde komünistlerin, sosyalistlerin ve en genel anlamıyla solun önünde büyük bir görev vardır.  ‘Sol bir program’ etrafında bu ülkenin devrimci güçleri ve partileri, yeni bir umudu, alternatifi, programı ortaya koymak zorundadır. Düzen siyasetinin iki kanadı yani Millet ve Cumhur İttifakı sermaye sınıfının öz be öz temsilcileridir. Sağ siyasetin yelpazesinin bir ucundan biri, diğer ucundan diğeri tutmaktadır. Bu sağ siyasetin karşısına adlı adınca sol siyaset çıkmalıdır. Çünkü değiştirse değiştirse bu düzeni işçilerin ve emekçilerin mücadelesi değiştirir. Seçimlerde bu mücadelenin temsilcilerinin bu düzenin karşısına çıkması bir gereklilik ve zorunluluktur.”

Son dönemde üye olan partililerin konuşmalarıyla devam eden etkinlikte Erkan Altuner ile birlikte gemi söküm direnişçisi, özel okul öğretmeni, inşaat işçisi ve bir de liseli söz aldı. Altuner, “Uzun zaman sonra tekrardan partiye üye olmanın şerefini, onurunu ve heyecanını taşıyorum. Bu ülkede sosyalist bir iktidarı kurabilmek için geleceğin mimarlarını, mühendislerini, doktorlarını ve öncülerini bugünden yetiştirmemiz gerekiyor. Bununla birlikte bu memleketteki toplumsal dönüşümü sağlayacak kadrolar bugün buradadır ve bunun için gerekli olan ‘tuğla üstüne tuğla koyarak’ örgütlenmektir. Yaşasın partimiz TKH! Yaşasın sosyalizm!” dedi.

Konuşma yapan partili bir gemi söküm direnişçisi, 12 gün süren gemi söküm direnişinde örgütlülüğün ve birlikte mücadele etmenin önemini vurguladı. Direnişte Gemi Söküm Sınıf  Tavrı Komitesi’nin önemini ve yaşanan süreci anlatan gemi söküm işçisi, “Bireysel hareket etmeye çabaladıkça daha çok batağa batılan bu dönemde TKH gibi bir gücün mücadelesi ile her işçi ve emekçinin eşit koşullarda insanca yaşabileceğine inanıyorum. Eşitlikçi bir düzende sömürülmeden yaşayabilmek için tüm işçileri örgütlü mücadeleye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

Liselerdeki gerici ve piyasacı dönüşümün etkilerini anlatan bir liseli ise meslek liselerindeki staj sömürüsünü, sınav sisteminin gençliğin üzerindeki etkilerini imam hatipleşme, çocuk işçilik, erken evlilik gibi başlıkları vurguladı. Bütün bunlara karşı Sosyalist Liseliler saflarında örgütlenip, Aydınlanma Okulları’nda birlikte tartışıp ürettiklerini söyledi. Liselileri sosyalizm mücadelesinde yer almaya çağıran liseli son olarak, “Gezi Direnişi’nde kaybettiğimiz Berkin Elvan’a bir sözümüz var, sıra arkadaşları mücadele etmeye devam ediyor! Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” dedi.

Ardından inşaat sektöründeki sömürü ve hak gasplarına değinen bir inşaat işçisi, Suudi Arabistan’da yaşadığı grev sürecinde ilk kez partililerle tanıştığını belirten konuşmasında, ancak örgütlü olunduğunda hakların elde edilebildiğini söyledi. Bu zamana kadar hiçbir düzen partisine üye olmadığını vurgulayan inşaat işçisi TKH’ye örgütlenmenin farklarına değindi.

Emekçi kadınlar adına söz alan özel okul öğretmeni bugünkü bu karanlık dönemin en çok emekçi kadınlar üzerindeki etkilerini ve düzen partilerinin buradaki rolünü vurgulayan konuşmasında, “Dinci gericiliğe, patron sömürüsüne, fiziksel ve cinsel şiddete karşı kadın cinayetlerine yaptırım uygulamayanların, yasal süreçleri işletmekten aciz olanların düzeninde yaşıyoruz. Peki umutsuz ve çaresiz miyiz? Hayır, çünkü bu karamsarlık bulutunu dağıtacak aydınlık bir yarını kuracak olan kızıl çatkılı kadınlar, İlerici Kadınlar Derneği (İKD) var. Gelin aydınlık günlere beraber yürüyelim, emeğin özgürlüğün ve laikliğin sesini birlikte çoğaltalım. İnsanca bir yaşam sosyalizmde, sosyalizm için partiye güç verelim” ifadelerini kullandı.

“ORAK ÇEKİÇ YA YÜKSELECEK YA YÜKSELECEK!”

Partiye son dönemde örgütlenen yeni üyeler için rozet takma töreninin ardından İzmir İl Örgütü adına söz alan TKH MK Üyesi Deniz Tütmez, yeni örgütlenen partilileri selamladı.

Tütmez, “İyi ki geldiniz iyi ki güç verdiniz iyi ki orak çekici yükseltmeye omuz verdiniz. 100 yıllık bir mücadele birikimini taşıyoruz. Bu birikime çok güveniyoruz. Bu büyük birikiminin yanında yol kazalarımız da var yoldaşlar. Bu yol kazalarının sonuncusunda TKH yola çıkarken bir söz vermişti, ‘dostlarımız üzülmesin, düşmanlarımız sevinmesin ve partimizin yoluna güçlenerek devam edeceğinden kimsenin endişesi olmasın’ demişti. Şimdi bir kez daha gönül rahatlığıyla söylüyoruz; dostlarımız üzülmesin düşmanlarımız sevinmesin orak çekiç ya yükselecek ya yükselecek! Hepimize kolay gelsin” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eş Başkanı Çınar Altan ve partinin il yöneticileri, Emek Partisi (EMEP) Bornova İlçe Başkanı Cevat Düzci, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Devrimci İşçi Partisi (DİP), Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), SOL Parti, İzmir Dersimliler Derneği, Geleceğim Ol Derneği, Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS), Sosyal İş Sendikası temsilcilerinin protokol olarak katıldığı etkinlikte karşılıklı dayanışma dilekleri iletildi.

“Yaşasın devrim ve sosyalizm! İşçiler birleşin, iktidara yerleşin! Emekçiler, gençler, yurtseverler saflara! Orak çekiç yukarı daha daha yukarı! Fabrikalar tarlalar siyasi iktidar her şey emeğin olacak! Gençlik gelecek gelecek sosyalizm! Yağma yok sosyalizm var!” sloganlarıyla coşkulu bir şekilde devam eden etkinlikte Barış Yıldırım & Murat Mengirkaon ve Geniş Merdiven Orkestrası sahne aldı. Konserin bitişinde ise güçlü bir 1 Mayıs çağrısıyla etkinlik son buldu.