TKH'den İBB'ye 'ulaşım zammı' uyarısı: Emekçilerin cebinden elinizi çekin!

"İstanbul Büyükşehir Belediyesini uyarıyoruz: Türkiye’de ilaç yokluğu sorununu ilaca zam yaparak çözmeye çalışan Sağlık Bakanlığı"ndan farkınız yoktur. Emekçilerin cebi en rahat ulaşacağınız yer haline gelmiş, temel yaşamsal ihtiyaçlarımız serbest piyasa canavarına teslim edilmiştir."

TKH'den İBB'ye 'ulaşım zammı' uyarısı: Emekçilerin cebinden elinizi çekin!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) İstanbul’da toplu ulaşıma yapılan zamma ilişkin bir açıklama yayımladı. TKH İstanbul İl Örgütü imzalı açıklamada, “2022 yılı Nisan ayında ulaşıma yüzde 40 zam yapan İBB’nin yapmış olduğu “zorunda kaldık” açıklaması, iktidar ve muhalefet partilerinin söz konusu emekçilerin yaşamı olunca aynı anlayışla hareket ettiğini göstermektedir. Kamusal hizmetlerin bedelinin “zarar ediyoruz” gerekçesi gösterilerek katlanılmaz bir seviyeye getirilmesi apaçık bir soygundur.” denildi. Ulaşım zammı geri alınmalıdır: Emekçilerin cebinden elinizi çekin! başlığıyla yayımlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün UKOME toplantısında alınan kararla İstanbul’da toplu ulaşıma ve taksilere yüzde 29,10 oranında zam yapıldı. Toplu ulaşımda elektronik tam bilet 7,67 TL’ den 9,90 TL’ye, öğrenci elektronik bilet ücreti 3,74 TL’den 4,83 TL’ye, tam abonman ücreti 602 TL’den 777 TL’ye, öğrenci abonman ücreti 109 TL’den 140 TL’ye, taksilerde ise 28 lira olan indi-bindi ücreti 40 liraya yükseltildi.

Ülkemiz AKP iktidarı tarafından ekonomik krizin içine yuvarlanmıştır. Emekçi halk bugün krizin sonucu olarak görülmesi gereken işsizlik, yoksulluk, zamlar ve hayat pahalılığı ile boğuşmaktadır.

Gerçek enflasyonun %180’e vardığı, AKP’nin manipülasyon kurumuna dönen TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyonun ise %80’i bulduğu bir ortamda asgari ücrete %55 zam yapılarak bu ülkenin emekçileriyle alay edilmektedir.

Emekçilerin katmer katmer yaşadığı bu krize rağmen, patronların iktidarın sağladığı avantajlarla “günü gün” ettiği ortadadır. Bankalar kârlarını bu yıl daha da yukarıya çıkarmıştır. Özelleştirme yoluyla “semiren” enerji firmaları faturayı emekçilere kesmiş, ceplerini milyarlarca TL ile doldurmaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı teşvikleri yandaşların cebini şişirmektedir. Dolar milyarderleri servetlerini arttırırken, dolar milyonerlerinin sayısı artarken, emekçilerin aldığı pay küçülüp, patronların aldığı pay büyürken, kriz sadece emekçiler için var demektir.

Her gün yaşamanın maliyeti “bir önceki güne göre daha pahalı” hale gelirken, kamusal hizmetlerde de fatura emekçi halkın cebine kesilmektedir. Eğitim, sağlık, barınma ve ulaşım gibi emekçilerin yaşamsal ihtiyaçları “piyasa canavarının” hırsına bırakılmakta, belediyeler de bu tablodan kendine pay çıkarmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de giderlerdeki artışı öne sürerek ulaşıma zam yapmıştır.

Zam sağanağı altında kalan emekçilerin toplu taşıma zamlarıyla birlikte yaşamı daha da zor hale gelmektedir. 2022 yılı Nisan ayında ulaşıma yüzde 40 zam yapan İBB’nin yapmış olduğu “zorunda kaldık” açıklaması, iktidar ve muhalefet partilerinin söz konusu emekçilerin yaşamı olunca aynı anlayışla hareket ettiğini göstermektedir. Kamusal hizmetlerin bedelinin “zarar ediyoruz” gerekçesi gösterilerek katlanılmaz bir seviyeye getirilmesi apaçık bir soygundur.

İstanbul Büyükşehir Belediyesini uyarıyoruz: Türkiye’de ilaç yokluğu sorununu ilaca zam yaparak çözmeye çalışan Sağlık Bakanlığı”ndan farkınız yoktur. Emekçilerin cebi en rahat ulaşacağınız yer haline gelmiş, temel yaşamsal ihtiyaçlarımız serbest piyasa canavarına teslim edilmiştir.

Sömürü ve yağma düzeninin kârları için değil, emekçilerin yaşamsal ihtiyaçları için başta toplu taşıma olmak üzere elektrik, doğalgaz ve su gibi en temel insani ihtiyaçlar tüm emekçiler için ücretsiz olmak zorundadır. İnsanların en temel ihtiyaçları, alınır-satılır bir mal olarak görülemez, kâr-zarar hesabı yapılamaz. Tüm bu hizmetler kamulaştırılmalıdır!

Partimiz Türkiye Komünist Hareketi, emekçilerin çıkarını savunmak için tüm ilericileri, emekçileri, aydınları, gençleri ve kadınları birlikte mücadele etmeye çağırmaktadır.