TKH’den 'güç birliği' ziyaretleri

Türkiye Komünist Hareketi, devrimci odakların güç birliği için yaptığı ziyaretlere devam ediyor.

TKH’den 'güç birliği' ziyaretleri

Türkiye’nin en yakıcı gündemlerinden biri olan seçimlere ilişkin düzen muhalefetinde yan yana gelişler sürerken, sosyalist solda da güçbirliği arayışları devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye Komünist Hareketi (TKH) tarafından, bir dizi devrimci, sosyalist parti ve güçlere ziyaretler gerçekleştirildi. Yapılan resmi ziyaretler TKH sosyal medya hesaplarından duyurulurken, ziyaretlerin ve karşılıklı temasların süreceği bildirildi.

HDP’nin Ankara’da gerçekleştiği toplantı sonrası kamuoyunda 3. İttifak tartışmaları yeniden ısınırken toplantıya seçimlere katılma yeterliliğine sahip EMEP, TİP ve TKP’nin yanı sıra bir dizi sol parti ve devrimci güç katılmıştı. Toplantıya Sol Parti’nin katılmayacağını ilan etmesinden sonra TKH de yaptığı açıklamayla HDP’nin çatısı altında değil solun bağımsız bir odak olarak güçbirliği yapması gerektiğini belirtmişti. Ankara’da HDP tarafından çağrısı yapılan toplantı sonrası ortak bir açıklama yapılmış, EMEP, TİP ve TKP de bu metne imza atmıştı. TKP tarafından daha sonrasında yapılan açıklamada toplantının ittifak arayışına yönelik olmadığı söylendi.

TKH ise, devrimci ve sosyalist güçlere yaptığı ziyaretlerle solda yeni bir mücadele güçbirliğinin kurulması konusunda adımlarını hızlandırmışa benziyor.

SEÇİMLERE KATILACAK SİYASİ PARTİLER BELLİ OLDU

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilan edilmesiyle birlikte seçimlere 24 siyasi partinin katılabileceği kesinleşmiş oldu. Sosyalist soldan 5 siyasi parti seçimlere katılma yeterliliğine sahip. TİP, TKP ve EMEP ile birlikte sosyalist soldan Sol Parti ve TKH de seçimlere katılabiliyor. Seçimlere katılma yeterliliğine sahip sosyalist partilerin önümüzdeki günlerde nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. Genel olarak TİP ve EMEP’nin HDP ile oluşturulabilecek bir ittifaka yakın durdukları, Sol Parti ve TKH’nin ise sosyalist solun bağımsız bir odağının oluşturulması yönünde tutum aldıkları gözüküyor. TKP’nin ise ne yönde karar vereceği henüz net değil.

TKH İTTİFAK SİYASETİNİ İLAN ETTİ

Seçimlere katılabilme yeterliliğinin YSK tarafından ilan edilmesinden hemen sonra TKH tarafından seçimlere yönelik tutumunu ilan ettiği bir açıklama yapıldı. Emperyalizme, sermayeye ve gericiliğe karşı solun bağımsız odağının kurulması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada devrimci ve sosyalist güçlerin yeni bir güç birliği oluşturması çağrısı yer aldı. Genel olarak HDP’nin merkezinde durduğu ve çatısını ördüğü ittifakın, bugün solun temel ilkelerinin üzerini örteceğini ifade eden açıklamada, sosyalist solun yeni ağırlık merkezinin kurulması gerektiği vurgulanıyor.

TKH’DEN RESMİ TEMASLAR

TKH, yaptığı açıklamadan hemen sonra bir dizi sosyalist ve devrimci parti ve güçlerle resmi temaslara başladı. Merkezi düzeyde gerçekleşen ziyaretlerde karşılıklı siyasal gelişmeler ele alınırken, önümüzdeki dönem solun görev ve sorumlulukları, solun yeni bir güçbirliği ihtiyacı değerlendirildi.

Devrimci İşçi Partisi (DİP), Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Devrimci Hareket, Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Devrim Hareketi ve Toplumcu Kurtuluş Partisi (1920 TKP) ile yapılan resmi ziyaretlerin ilk tur görüşmeler olduğu görüşmelerin önümüzdeki günlerde devam edeceği bildirilmişti.

SOL PARTİ, SOSYALİST CUMHURİYET PARTİSİ VE TSİP ZİYARETLERİ

TKH’nin sol sosyalist partilere güç birliğini arttırmak için yaptığı ziyaretlere bugün de devam etti. Sol Parti ile uzun süredir ‘Devrimci İttifak’ tartışmaları çerçevesinde görüşmeler gerçekleştiği bilinen TKH, Ankara’da merkezi anlamda ziyaret gerçekleştirdi. TKH heyeti aynı zamanda, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) ve Sosyalist Cumhuriyet Partilerine de merkezi olarak ziyaretlerde bulundu.