TKH: Gemi söküm işçisi açlık ve ölüm arasında bir tercihe zorlanamaz!

"Patronların kâr hırsı için insan hayatını hiçe sayan bu karardan bir an önce geri dönülmeli ve NAe Sao Paulo Gemisi Aliağa’ya getirilmemelidir."

TKH: Gemi söküm işçisi açlık ve ölüm arasında bir tercihe zorlanamaz!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) NAe Sao Paulo isimli Brezilya savaş gemisinin sökümünün Aliağa’da yapılmasına ilişkin verilen şartlı izinle ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada, geminin gelmesinin, ülkemizin dünyanın bir çöplüğüne dönüştürülmek istendiğine dair en büyük kanıt olduğu belirtilerek, işçilere ve bölge halkına bu çöplükte ölümün reva görüldüğü vurgulandı.

TKH İzmir İl Örgütü tarafından yapılan, “İşçiye ya açlık ya ölüm” başlıklı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Uzun süre Fransa’nın nükleer silah denemelerinde kullanılan ve içeriğinde yoğun şekilde asbest ile zehirli maddeler bulunan NAe Sao Paulo isimli Brezilya savaş gemisinin sökümünün Aliağa’da yapılmasına şartlı izin verildi.

Gemi radyoaktif olarak ağır metaller, ağır yağlar, poliklorürler, kurşun ve benzeri kimyasallar içeriyor. Bunlar ekolojik olarak ciddi risk oluşturacak ve çevreyi, doğayı, insan hayatını doğrudan etkileyecek maddeler olduğu biliniyor.

BASEL sözleşmesinin koşullarına bakıldığında bu geminin Türkiye’de parçalanabilmesinin koşulları da bulunmamaktır. Buna rağmen geminin gelmesi, ülkemizin dünyanın bir çöplüğüne dönüştürülmek istendiğine dair en büyük kanıttır. İşçilere ve bölge halkına ise bu çöplükte ölüm reva görülmektedir.

Çalışma koşullarının ağırlığı ve iş güvenliği önlemlerinin tamamen sağlanmaması ile akıllarda kalan Aliağa Gemi Söküm’de böyle bir gemi üzerine çalışmaların başlaması demek bu alanda çalışacak olan işçilerin hayatlarının doğrudan etkileneceği ve iş cinayeti riskinin de artacağının göstergesidir.

Gemi söküm işçisi açlık ve ölüm arasında bir tercihe zorlanamaz!

Patronların kâr hırsı için insan hayatını hiçe sayan bu karardan bir an önce geri dönülmeli ve NAe Sao Paulo Gemisi Aliağa’ya getirilmemelidir.”