Tezkere kabul edildi: TSK Dünya Kupası'nda görevlendirilecek!

TSK'nın Katar'da 'Dünya Kupası Kalkanı Harekatı'nda görevlendirilmesine ilişkin tezkere Meclis'ten geçti.

Tezkere kabul edildi: TSK Dünya Kupası'nda görevlendirilecek!

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Katar’da Dünya Kupası Kalkanı Harekatı kapsamında 6 ay süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Tezkere üzerinde İYİ Parti Grubu adına söz alan Aydın Milletvekili Adnan Sezgin, “Türkiye resmi personeliyle yeni bir tip lejyonerliğe mi soyunuyor? İktidarın eliyle Wagner’ciliğe, Blackwater’culuğa mı özeniyor? Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgesinde ve dünyada barışı ve huzuru korumak, küresel istikrara katkı sağlamak amaçlarıyla sayısız uluslararası görev gücüne, tatbikata ve harekata katılmıştır. Ancak bugüne kadar hiçbir zaman özel bir uluslararası organizasyonu üstlenen bir ülkeye yardım etmek için adeta bir özel güvenlik şirketi gibi yurt dışında görevlendirilmemiştir. Bu ayıp tezkereye İYİ Parti olarak kuvvetle karşıyız” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz de “Hiçbir uluslararası kuruluşun koruması dahi olmadan polislerimiz, askerlerimiz ateşe atılmak isteniyor, buna izin vermemiz mümkün değil. Biz bütün ülkelerle eşitlikçi bir yaklaşım içinde olunmasını elbette isteriz. Katar ile iki egemen ülke olarak dostane ilişkiler geliştirilmesinden elbette memnunuz ancak bu ilişkilerin asimetrik bir duruma dönmesi ve ülkemizin milli menfaatlerini ihlal eden boyuta getirilmesini asla kabul etmeyiz. Biz bu tezkereye, tezkerede sözü edilen, daha önce imzalanmış bulunan ikili anlaşmalar konusundaki tutumumuzla uyumlu olarak olumsuz oy vereceğiz” dedi.

AKP ve MHP’yi temsilen de tezkereyi savunan konuşmaların yapılmasının ardından yapılan oylamada tezkere kabul edildi. Daha sonra partilerin grup önerilerinin görüşmelerine geçildi.