Tarikatlara değinmeyen araştırma önergesi

Önergenin gerekçesinde, Türkiye’nin çocuklara uluslararası alanda geniş kapsamlı güvenceler getiren Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni 14 Eylül 1990’da imzaladığı hatırlatıldı

Tarikatlara değinmeyen araştırma önergesi

BirGün’den Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı tarikat vakfındaki çocuk istismarının ardından hükümet adım atmak zorunda kaldı. AKP Grup Başkanvekili ve Tokat Milletvekili Özlem Zengin ile AKP milletvekillerinin imzasıyla hazırlanan Meclis Araştırma önergesi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Söz konusu önergede tarikatlara ilişkin tek bir cümlenin geçmemesi ise dikkat çekti.

Önergenin gerekçesinde, Türkiye’nin çocuklara uluslararası alanda geniş kapsamlı güvenceler getiren Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni 14 Eylül 1990’da imzaladığı hatırlatıldı. Bu kapsamda her alanda çocuğun üstün yararını hedefleyen çok sayıda yasal ve idari tedbirin hayata geçirildiği vurgulanan gerekçede, bu düzenlemeler sıralandı. Çocukların üstün yararının ve her türlü istismara karşı korunmasının 2010’daki Anayasa değişikliğinde de dikkate alındığı, böylece şiddete ve istismarın her türlüsüne karşı çocukları korumanın açıkça devletin pozitif hukuki yükümlülükleri arasında sayıldığı anımsatıldı. Yasal ve idari tedbirlere, devlet kurumlarının konu hakkındaki azami hassasiyetine rağmen çocukların haklarının ihlal edildiği, ruhsal, bedensel sıhhatlerine, vücut bütünlüklerine halel verildiği, çeşitli yönlerden istismara maruz bırakıldığı kimi olumsuz olaylarla zaman zaman karşılaşılabildiği belirtilen gerekçede, şunlar kaydedildi: “6 yaşındaki bir çocuğumuzun sözde evlilik adı altında her yönden istismara açık bir birlikteliğe maruz bırakıldığı ve bunun sonucunda duygusal ve cinsel yönden istismara uğradığı yönündeki haberlerle geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıdı. Söz konusu elim hadisenin sosyolojik, ailevi ve çevresel etkenler de göz önünde bulundurularak tüm yönleriyle araştırılıp kamu vicdanını tatmin edecek ve kamunun bilgi talebini karşılayacak şekilde şeffaflığa kavuşturulması, sorunların tespit edilerek bunlarla mücadele için yeni çözüm yollarının geliştirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.”